Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΡΑΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ



 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕ ΙΑΣ
Μέλος της European Wind EnergAssociation






Προς:

Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας
Πειραιώς 132, 118 54,  Αθήνα

Υπόψη: ρ. Νίκο Βασιλάκο, Πρόεδρο Ρ.Α.Ε.



Αθήνα, 10 Αυγούστου 2012





Αξιότιµε Κύριε Πρόεδρε,

Θέµα:   Πρόθεση της Ρ.Α.Ε. για διαβούλευση επί νέων µέτρων και ρυθµίσεων

Σχετ.:    Ανακοίνωση Ρ.Α.Ε. για τον χαρακτηρισµό της Πελοποννήσου ως κορεσµένης περιοχής

Με την υπ αρ. 699/2012 απόφαση της Ρ.Α.Ε. χαρακτηρίστηκε ως περιοχή µε κορεσµένο δίκτυο η Πελοπόννησος.  Κατ  αρχήν  παρακαλούµε  θερµά  όπως  η  Αρχή  µας  χορηγήσει  αντίγραφο  ή αναρτήσει στο  δικτυακό της  τόπο όλα τα σχετικά στοιχεία,  µελέτες και  έγγραφα στα οποία στηρίχθηκε η  απόφασή  της, µερικά από τα οποία  µνηµονεύονται  και στο ίδιο το σώµα της απόφασης, προκειµένου να είµαστε σε θέση να λάβουµε επαρκή γνώση και ενηµέρωση.

Πέραν αυτού όµως, επισηµαίνουµε τη δήλωση της πρόθεσης της Ρ.Α. να παρουσιάσει σε διαβούλευση πρόταση για «µέτρα και νοµοθετικές ρυθµίσεις, για την ταχύτερη δυνατή διείσδυση των Α.Π. σε περιοχές αυξηµένου επενδυτικού ενδιαφέροντος και περιορισµένης δυνατότητας απορρόφησης ισχύος, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να µην αναστέλλονται οι περαιτέρω αδειοδοτικές διαδικασίες έργων ΑΠΕ που εµφανίζουν αφ ενός ωριµότητα από αδειοδοτική άποψη, αφ ετέρου δυνατότητα άµεσης χρηµατοδότησης και υλοποίησης».

Το ιοικητικό Συµβούλιο της Ένωσής µας συζήτησε τα ανωτέρω θέµατα και επιθυµεί να δηλώσει το ισχυρό ενδιαφέρον της ΕΛΕΤΑΕΝ να συµµετάσχει ενεργά στην προετοιµασία µιας τέτοιας πρότασης. Στο πλαίσιο αυτό, σηµειώνουµε τα εξής:

1)   Ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο οικονοµικής κρίσης είναι σηµαντικό να αποφευχθούν λύσεις οι οποίες αυξάνουν το κόστος και την αβεβαιότητα ανάπτυξης ή δηµιουργούν ανισότιµες καταστάσεις µεταξύ των επενδυτών.ς τέτοια µη αποδεκτή λύση αναφέρουµε την ιδέα που έχει δει το φως της δηµόσιας αρθρογραφίας για την υποβολή εγγυητικών επιστολών σε οποιοδήποτε στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας.

2)   Η ισχύουσα νοµοθεσία έχει διαµορφώσει ένα αυστηρό πλαίσιο προθεσµιών και ελέγχων των επενδυτών ΑΠΕ, πολύ αυστηρότερο από αυτό των συµβατικών σταθµών. Ενδεικτικά αναφέρουµε την προθεσµία για την εξασφάλιση της άδειας εγκατάστασης µετά την άδεια παραγωγής, την προθεσµία για την υλοποίηση του έργου µετά την άδεια εγκατάστασης, τη χορήγηση της δεσµευτικής προσφοράς σύνδεσης µετά την Ε.Π.Ο., τις προβλεπόµενες από τον Κανονισµό  Αδειών  διαδικασίες  ελέγχου  προκειµένου  να  διαπιστώνεται  η  έγκαιρη  και


αποτελεσµατική   προώθηση   της   αδειοδοτικής   διαδικασίας    εκ   µέρους   των   επενδυτών.
ηλώνουµε ότι θα µας βρείτε αρωγούς στην αποτελεσµατική και αυστηρή εφαρµογή αυτού του πλαισίου και πιστεύουµε ότι η επιτυχία της προσπάθειας αυτής θα συµβάλει σε µέγιστο βαθµό στον εξορθολογισµό και την αποσαφήνιση της εικόνας της αγοράς των υπό ανάπτυξη έργων Α.Π.Ε.

Η ύπαρξη αυτού ακριβώς του πλαισίου καθιστά απευκταίες και άδικες οριζόντιες ρυθµίσεις που
–αποτυχηµένα στο παρελθόν- προσπαθούν να αντιµετωπίσουν µε ισοπεδωτικά ενιαίο τρόπο, ανοµίες καταστάσεις.

Τέτοιες οριζόντιες ρυθµίσεις (όπως είναι η ιδέα της εγγυητικής επιστολής) αναδεικνύονται ακόµα πιο άδικες αν ληφθεί υπόψη η τραγική αβελτηρία που εµφανίζουν σηµαντικές συναρµόδιες υπηρεσίες στην έγκαιρη εξέταση των αιτηµάτων που τους διαβιβάζει η περιβαλλοντική αρχή µετά την άδεια παραγωγής.                                                                       Γνωρίζουµε ότι συµµερίζεστε την αγωνία
µας να µην ποινολογούνται επί πλέον τα έργα Α.Π.Ε. εξαιτίας τέτοιων συµπεριφορών της διοίκησης.

3)   Τέλος,  σηµειώνουµε  ότι  η  νοµοθεσία  έχει  διαµορφώσει  ένα  συγκεκριµένο  και  αναλυτικό πλαίσιο κριτηρίων για τον τρόπο και την προτεραιότητα εξέτασης των αιτηµάτων. Από την άποψη  αυτή,  είναι  πολύ  σηµαντική  η  οδηγία  σας  να  αναρτηθούν  από  τους  αρµόδιους
ιαχειριστές οι σχετικοί πίνακες για την περιοχή της Πελοποννήσσου. Πιστεύουµε ότι το ίδιο πρέπει να γίνει για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, κορεσµένες και µη, µε τρόπο πιο λειτουργικό και χρηστικό σε σχέση µε αυτόν που εφαρµόζεται αυτή τη στιγµή.

Οι αρχές αυτές και τα κριτήρια της νοµοθεσίας για τις προτεραιότητες, δεν θα πρέπει να ανατρέπονται αναίτια από το πλέγµα των ιδεών και προτάσεων που θα τεθούν σε δηµόσια διαβούλευση  διότι  υπάρχει  ο  κίνδυνος  να  διαµορφωθούν  αδίκως  ανισότιµες  καταστάσεις
µεταξύ των  επενδυτών.

Πριν από µια τέτοιου είδους ανατροπή απαιτείται η αυστηρή εφαρµογή του ισχύοντος πλαισίου ελέγχων και προς τους επενδυτές και προς τη διοίκηση- όπως αναφέρθηκε στο σηµείο 2 ανωτέρω, προκειµένου να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.

Είµαστε στη διάθεσή σας πάντα και παρακαλούµε για µια συνάντηση για τα θέµατα της παρούσης.




Με εκτίµηση,






Παναγιώτης   Παπασταµατίου

Πρόεδρος ∆.Σ.

ΕΛΕΤΑΕΝ
Έδρα: 19ο χλµ. Λ. Μαραθώνος, Πικέρµι 190 09 - Γραφείο Προέδρου: Tύχης 2, Χαλάνδρι 152 33, τηλ. 2106816803
∆/νση Γραφείων Επικοινωνίας: Μάρκου Μπότσαρη 8, Κηφισιά 145 61, τηλ/fax. 2108081755
ΑΦΜ 090063056 - ΟΥ - Παλλήνης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου