Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΥ «ΦΟΥΣΚΩΣΑΝ» ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΛΑΓΗΕ


ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΥ «ΦΟΥΣΚΩΣΑΝ» ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ  ΤΟΥ ΛΑΓΗΕ
Πάνω από 140 εκατ. ευρώ απώλειες μετρά το ταμείο του ΛΑΓΗΕ, εξαιτίας της μη εφαρμογής των μέτρων που είχαν εγκριθεί και είχαν αποφασιστεί για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του λειτουργού της αγοράς. Πρόκειται για τα μέτρα που συνόδευαν την απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου  για την αύξηση του τότε τέλους ΑΠΕ στα 5,9 ευρώ η μεγαβατώρα, για τους οικιακούς καταναλωτές.
Η τότε απόφαση προέβλεπε ρητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να εισρεύσουν νέες πηγές εσόδων στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ και ειδικότερα στο λογαριασμό για τις ΑΠΕ, ούτως ώστε όχι μόνο να καλυφθούν οι ανάγκες για αποπληρωμές των παραγωγών αλλά επιπρόσθετα, το έλλειμμα του λειτουργού που τότε ήταν 195 εκατ. ευρώ, να πέσει μέχρι το τέλος του 2012 στα 100 εκατ. ευρώ και να εξαλειφθεί εντελώς το 2013.
Ωστόσο τα μέτρα αυτά είτε δεν εφαρμόστηκαν τελείως ή εφαρμόστηκαν ελλιπώς, με αποτέλεσμα σήμερα το έλλειμμα όχι απλά να μη μειώνεται αλλά αντίθετα να διογκώνεται.
Σύμφωνα λοιπόν με την επιστολή του ΛΑΓΗΕ, προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η διαφορά των προϋπολογισθέντων εσόδων και των πραγματικών εσόδων διαμορφώνεται ως εξής (τέλος Μαΐου):
Τέλος ΕΡΤ: Είχαν προϋπολογιστεί 30 εκατ. ευρώ, δεν έχει μπει στο λογαριασμό ούτε ένα σεντ
Τέλος λιγνίτη: Είχαν προϋπολογιστεί 55 εκατομμύρια, ωστόσο τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο δεν εισπράχθηκε ο φόρος, με αποτέλεσμα να χαθούν έσοδα 9,1 εκατ. ευρώ από τους δύο μήνες
Δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων: είχε προϋπολογιστεί η πώληση 10 εκατ. τόνων έναντι τιμής 11,6 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 116 εκατ. ευρώ. Έχουν εισρεύσει μόλις 13 εκατ. ευρώ από μία δημοπρασία τον Ιανουάριο.
Δηλαδή η συνολική διαφορά μεταξύ των προϋπολογισθέντων και των πραγματικών εσόδων είναι 142,1 εκατ. ευρώ.
Χαρακτηριστική του προβλήματος είναι η καταληκτική φράση της επιστολή του ΛΑΓΗΕ προς τη ΡΑΕ, όπου αναφέρεται ότι… «κατόπιν των ανωτέρω είναι προφανές ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ άλλως το σωρρευτικό έλλειμμα στο τέλος του 12 θα ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ περίπου και στο τέλος του 13 θα υπερβεί πιθανότατα τα 900 εκατ. ευρώ».
Επιστολή
Σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή, εστάλη επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ, στην οποία γίνονταν γνωστά τα θέματα που έθεσε ο ΛΑΓΗΕ. Στην επιστολή επισημαίνεται από την πλευρά της ΡΑΕ ότι προκειμένου να γνωμοδοτήσει η ανεξάρτητη αρχή για το θέμα του τέλους ΑΠΕ, θα πρέπει το ΥΠΕΚΑ να διατυπώσει τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις του, σε σχέση με τις ροές εσόδων από τα μέτρα της δέσμης Παπακωνσταντίνου (ΕΡΤ, ρύποι) αλλά και από πιθανούς νέους πόρους. Και αυτό διότι σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ έχει προκύψει επιπλέον έλλειμμα από τον αυξημένο ρυθμό εισόδου φωτοβολταϊκών (κυρίως στέγες) στο σύστημα. Ακόμη δηλαδή και εάν είχαν έρθει τα 141 εκατ. πάλι θα είχε αυξηθεί το έλλειμμα – σύμφωνα με το λειτουργό – κατά περίπου 70 έως 80 εκατ. ευρώ.  Ανάλογα λοιπόν με την απάντηση που θα δοθεί από το ΥΠΕΚΑ, αναμένεται να διατυπωθεί και η γνώμη της ΡΑΕ για την αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ.
Οι φορείς των ΑΠΕ
Πάντως όπως υποστηρίζουν οι φορείς των «πράσινων» ηλεκτροπαραγωγών, βασικός υπεύθυνος για την αύξηση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, είναι ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο γίνεται ο υπολογισμός του Ειδικού Τέλους που χρηματοδοτεί τον Ειδικό Λογαριασμό. Όπως έχουν αποδείξει οι φορείς των ΑΠΕ, ο υπολογισμός αυτός συγκρίνει την αποζημίωση των ΑΠΕ (feed in tariff)  όχι με το συνολικό κόστος συμβατικής παραγωγής που εξοικονομείται χάρη στις Α.Π.Ε., αλλά μόνο με ένα μικρό μέρος του που είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος. Έτσι, το Ειδικό αυτό Τέλος επιδοτεί το κόστος του ρεύματος.
«Χωρίς ριζική και μόνιμη λύση του προβλήματος, η ανάγκη αντιμετώπισης του ελλείμματος καθιστά αναπόφευκτη την αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) γεγονός που δυσφημεί αδίκως τις Α.Π.Ε.» ανέφερε πρόσφατα η ΕΛΕΤΑΕΝ, σύμφωνα με την οποία η μοναδική βιώσιμη λύση είναι:  η ευθύνη πληρωμής του ΕΤΜΕΑΡ να μεταφερθεί πλήρως στους προμηθευτές και να ενσωματωθεί στο κόστος τους και, προκειμένου ο καταναλωτής να λαμβάνει με διαφάνεια πλήρη ενημέρωση για το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει, θα πρέπει να υπολογισθεί το αληθινό πρόσθετο κόστος/όφελος χάρη στις Α.Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου