Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Η προσπάθειά μας δείχνει να έχει αποτελέσματα….!!



Εξαίρεση για τα οικιακά φ/β από τον κορεσμό της Πελοποννήσου.



Θετική εξέλιξη θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα, σχετικά με την εξαίρεση των οικιακών φωτοβολταϊκών από τον «πάγο» στον οποίο έχουν μπει όλες οι νέες επενδύσεις ΑΠΕ στην Πελοπόννησο, μετά την απόφαση της ΡΑΕ για τον «κορεσμό» του δικτύου.

Στην προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας της ΡΑΕ, ο πρόεδρος της Αρχής θα επαναφέρει το θέμα των οικιακών φωτοβολταϊκών παρότι μια πρώτη απόπειρα επανεξέτασης, προ ολίγων ημερών, δεν «πέρασε».

Τώρα η ΡΑΕ έχει ζητήσει λεπτομερέστερα στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ για να έχει πληρέστερη εικόνα. Τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά και έτσι εκτιμάται ότι θα ληφθεί απόφαση για εξαίρεση των οικιακών (και λοιπών εγκαταστάσεων σε στέγες). Συγκεκριμένα το σύνολο των οικιακών στην Πελοπόννησο  δεν ξεπερνούν τα 4 Μεγαβάτ, όταν το όριο βάσει του οποίου κηρύχθηκε ο κορεσμός είναι 1900 Μεγαβάτ!

Στο θέμα αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βασιλάκος κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Τρίπολη για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Περιφέρεια. Ο ίδιος επιβεβαίωσε παλαιότερο δημοσίευμα του energypress σύμφωνα με το οποίο η ΡΑΕ έχει καταθέσει στον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπαγεωργίου δέσμη προτάσεων για τον εξορθολογισμό της υφιστάμενης διαδικασίας αδειοδότησης σε περιοχές, όπως η Πελοπόννησος, όπου θεωρούνται σήμερα ότι έχουν κορεσμένο δίκτυο λόγω δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου. Εάν υιοθετηθούν οι προτάσεις αυτές, τότε θα αρθεί, για κάποιο τουλάχιστον διάστημα, ο κορεσμός για το σύνολο των επενδύσεων ΑΠΕ και όχι μόνον για τα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης εξέφρασε, μάλιστα, την απόλυτη ικανοποίηση του για την θετική εξέλιξη των δυο πολύ σημαντικών αυτών ζητημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που ανοίγει τους ορίζοντες και απεγκλωβίζει τις διαδικασίες καθυστέρησης αρκετών επενδυτών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανεξαρτήτως τεχνολογίας και μεγέθους.

Ειδικά η υπόθεση των οικιακών φωτοβολταϊκών έχει «γονατίσει» τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, και μεγάλος αριθμός εργαζομένων κινδυνεύει να μείνει χωρίς δουλειά, αφού πολλές από τις εταιρείες θα κλείσουν εάν δεν προχωρήσει άμεσα η άρση του κορεσμού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου