Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

New Deal – New Big Business

Τις προηγούμενες ημέρες, 57 βουλευτές κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή για το πολυσυζητημένο New Deal στον κλάδο των ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή, έκαναν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «business» των βουλευτών στον κλάδο των φωτοβολταϊκών και στην απαίτηση τους, να πληρώσουν οι καταναλωτές τα ελλείμματα που … «προκάλεσαν τα φωτοβολταϊκά». Άξιο απορίας είναι η απουσία αναφοράς της αντισυνταγματικά μονομερούς πρόθεσης για κατάργηση των υπογραμμένων συμβάσεων.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα ελλείμματα δεν προκλήθηκαν από τα φωτοβολταϊκά, αλλά από την Πολιτεία που έθεσε τους κανόνες παραγωγής και πληρωμής ταριφών από φ/β. Η μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ δεν μπορεί να φορτώνεται αποκλειστικά στους παραγωγούς ΑΠΕ, όταν για την διόγκωση του συνέβαλαν οι άστοχες και χωρίς προγραμματισμό αποφάσεις της πολιτείας, ο λανθασμένος υπολογισμός της ΟΤΣ από πλευράς Υπουργείου, ΡΑΕ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, οι παραγωγοί άλλων μορφών ηλεκτρικής ενέργειας (ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο), που σκόπιμα έχουν αποκλειστεί, ενώ ενοχοποιούνται τα οικιακά και μικρά φ/β.  Ακόμα έχει παραβλεφθεί συνεισφορά από έσοδα που προκύπτουν από τη μείωση προστίμων για τα τέλη ρύπων,  την είσπραξη από τα πράσινα πιστοποιητικά παραγωγής από ΑΠΕ, τη μη διοχέτευση πόρων από το Πράσινο Ταμείο.

Άλλωστε το πρόβλημα ήταν ήδη γνωστό από τις αρχές του 2012, από τις επανειλημμένες επιστολές των επίσημων φορέων που κατέφθαναν στο ΥΠΕΚΑ με την ένδειξη «επείγον».

Τα πρώτα μέτρα πάρθηκαν τον Αύγουστο του 2012, όταν είχαν εγκατασταθεί μόλις 1,040 ΜW επαγγελματικών φωτοβολταϊκών και 220 MW οικιακών φωτοβολταϊκών. Από τον Αύγουστο του 2012, δηλαδή μετά τη λήψη των μέτρων, προστέθηκαν ακόμα 1.180 MW επαγγελματικών φωτοβολταϊκών και μόλις 150 MW οικιακών φωτοβολταϊκών επιδεινώνοντας δραματικά το Έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ (βλ. ΜΠΛΣ ΑΠΕ & Έκθεση ΥΠΕΚΑ για φ/β σε στέγες). Είναι λοιπόν σαφές ότι τα μέτρα αφενός πάρθηκαν καθυστερημένα, αφετέρου ήταν απολύτως ανεπαρκή.

Με το σχέδιο νόμου που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ, στοχοποιούνται αποκλειστικά οι ΑΠΕ για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ. Εκτός αυτού όμως, φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν είναι δίκαιος και αναλογικός ο επιμερισμός  βαρών, τόσο μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών ΑΠΕ, όσο και μεταξύ των έργων ίδιας τεχνολογίας (π.χ. μεταξύ μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων και μικρών οικιακών φωτοβολταϊκών). 

Έκπληξη αποτελεί και η μείωση τιμών στα οικιακά φωτοβολταϊκά παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ έχει αναγνωρίσει επανειλημμένα τον κοινωνικό τους χαρακτήρα.

Η δε στήριξη του νομοσχεδίου από το ΣΠΕΦ και η εμμονή του για κούρεμα τιμών στα οικιακά φωτοβολταϊκά, σε συνδυασμό με τη διακριτική εύνοια που απολαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες έργων, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά.

Εκτός αυτού όμως, το νέο νομοσχέδιο δεν καταργεί το μηχανισμό των Feed-in-Tariff που επιβαρύνει τους τελικούς καταναλωτές. Παραμένει σε ισχύ και ειδικά για τα φωτοβολταϊκά, προβλέπει την εγκατάσταση νέων μονάδων, σε τιμές που ευνοούν μόνο τα πολύ μεγάλα έργα, επιβαρύνοντας έτσι κι άλλο τους τελικούς καταναλωτές.

Για το λόγο αυτό άλλωστε και ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ, από τον Απρίλιο του 2013, έχει προτείνει στο ΥΠΕΚΑ την εφαρμογή του net metering, μιας λύσης που όχι μόνο δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές, αλλά τους επιτρέπει να μειώσουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, το ΥΠΕΚΑ επιδεικνύει χαρακτηριστική ολιγωρία, με αποτέλεσμα την καθημερινή απώλεια πολλών εκατοντάδων θέσεων εργασίας στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

Στην πράξη λοιπόν, η μείωση τιμών στα οικιακά φωτοβολταϊκά, αφαιρεί έσοδα από τους ιδιοκτήτες τους και τα αποδίδει στους επενδυτές των νέων μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων. Ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ επαναλαμβάνει ότι η μόνη διέξοδος είναι η απόσυρση από το σχέδιο νόμου όλων των αναφορών για μονομερή μείωση των τιμών στις μικρές και οικιακές φ/β στέγες.

Είναι σαφές ότι με την ενσωμάτωση του New Deal στο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο «σκούπα» με τα προαπαιτούμενα, παρέχεται άλλοθι στους 57 βουλευτές για τη ψήφισή του. Το ερώτημα είναι αν έχει προηγηθεί κάποιου είδους συμφωνία – συμβιβασμός με την Κυβέρνηση. Μένει να φανεί αν μέρος αυτής της συμφωνίας περιλαμβάνει την προστασία των οικιακών φωτοβολταϊκών.

Ένα είναι βέβαιο. Ότι οι ιδιοκτήτες των μικρών ή οικιακών φωτοβολταϊκών ως 10 kWp που εγγράφονται καθημερινά στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου www.syndesmosilios.gr είναι έτοιμοι να υπερασπισθούν τη σύμβασή τους με κάθε νόμιμο τρόπο.

Γραφείο Τύπου 
Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου