Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Επαφές ξεκινά ο Σύνδεσμος Ήλιος για τις μειώσεις τιμών των μικρών Φωτοβολταϊκών σε στέγες.

Την οργή και αγανάκτηση για τις μειώσεις των τιμών των φωτοβολταϊκών σε στέγες που σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ στα πλαίσια του New Deal, μετάφερε σε σειρά επαφών που άρχισε ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ με πολιτικές δυνάμεις και φορείς. Στόχος ήταν να υπογραμμισθεί η αντίθεση εκατοντάδων ιδιοκτητών μικρών φωτοβολταϊκών, που τηλεφωνούν καθημερινά στα γραφεία του Συνδέσμου ΗΛΙΟΣ και που εγγράφτηκαν μέσω της ιστοσελίδας του Συνδέσμου www.syndesmosilios.gr, στην ειδική λίστα που έχει δημιουργηθεί από το Σύνδεσμο με σκοπό την ενημέρωση και το συντονισμό όσων ενδιαφέρονται για περαιτέρω δράσεις συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στη δικαιοσύνη.


Χθες ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ μετέφερε τις ανησυχίες αυτές σε σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε για το σκοπό αυτό η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν πλήθος φορείς του χώρου των ΑΠΕ και ενεργειακής παραγωγής.

Ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ υπογράμμισε την ανάγκη από μέρους του ΥΠΕΚΑ, να αναφέρουν τη σχετική νομική γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία η μονομερής τροποποίηση σύμβασης είναι εφικτή με σύννομο τρόπο και στα πλαίσια του Συντάγματος.

Ακόμα τονίσθηκε ότι το σχέδιο νόμου που δόθηκε για διαβούλευση χαρακτηρίζεται από πλήθος αντιφάσεων και διακριτικής εύνοιας υπέρ συγκεκριμένων ομάδων. Στερείται μια λογικής που να επιμερίζει με δίκαιο και αναλογικό τρόπο τα βάρη για την μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ μεταξύ όλων των μορφών παραγωγής ενέργειας (ορυκτέλαια, φυσικό αέριο, ΑΠΕ) αλλά και μεταξύ ομάδων της ίδιας κατηγορίας (φωτοβολταϊκά μεγάλων επενδύσεων και μικρών στις στέγες). Το πρόβλημα της μείωσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ δεν μπορεί να φορτώνεται αποκλειστικά στους παραγωγούς ΑΠΕ, όταν για την διόγκωση του συνέβαλαν οι άστοχες και χωρίς προγραμματισμό αποφάσεις της πολιτείας, ο λανθασμένος υπολογισμός της ΟΤΣ από πλευράς Υπουργείου, ΡΑΕ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, οι παραγωγοί άλλων μορφών ενέργειας (ορυκτέλαια, φυσικό αέριο), που σκόπιμα έχουν αποκλειστεί, ενώ ενοχοποιούνται τα οικιακά και μικρά φ/β. Με αυτή την έννοια οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ΗΛΙΟΣ εξέφρασαν την έντονη αντίρρηση τους σε σύνδεσμο εταιριών παραγωγών που επανέλαβε ότι θεωρεί «μονόδρομο» το κούρεμα των οικιακών φ/β. Το σχέδιο νόμου περαιτέρω χαρακτηρίζεται και από μια προχειρότητα στον ενεργειακό σχεδιασμό της περαιτέρω ανάπτυξης της χώρας. 

Ιδιαίτερα τονίσθηκε ότι οι εγκαταστάσεις των μικρών οικιακών Φ/Β συστημάτων δεν αποτελούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ανάληψη ρίσκου, κάτι που προκύπτει και από το γεγονός ότι οι σχετικές συμβάσεις δεν προβλέπουν τη μείωση των τιμών προστατεύοντας πλήρως του συμβαλλόμενους. Υπενθύμισε την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, το Νοέμβριο 2012 που δήλωνε ρητά ότι: «Τα οικιακά φωτοβολταϊκά, λόγω του κοινωνικού τους χαρακτήρα ως ένα επιπλέον έσοδο στον οικογενειακό προϋπολογισμό, έχουν εξαιρεθεί τόσο από την αναστολή για νεοεισερχόμενες επενδύσεις όσο και από την εισφορά». Και κατέληξε ότι προτείνει την απόσυρση του σχεδίου νόμου και ιδιαίτερα όλων των αναφορών  για μονομερή μείωση των τιμών στις συμβάσεις των μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες.

Είμαστε βέβαιοι ότι το ΥΠΕΚΑ θα το ξανασκεφτεί έπειτα από τα χιλιάδες σχόλια και αντιδράσεις να προωθήσει με επείγουσες διαδικασίες το σχέδιο νόμου.

Σημειώνεται ότι από τη ψήφιση νόμου για την αυτοπαραγωγή (Net Metering) τον Οκτώβριο του 2013, ακόμα εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής Υπουργικής απόφασης ή ρύθμιση του στο παρόν σχέδιο νόμου, παρά το γεγονός ότι επιτρέπει τη μείωση κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χωρίς επιβάρυνση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. 

Ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ θα συνεχίσει τις επαφές του με άλλα πολιτικά κόμματα και φορείς.

Αναφέρονται τα σχόλια του Συνδέσμου ΗΛΙΟΣ


Γραφείο Τύπου

Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ

2 σχόλια:

  1. γιατί μείωση μιλάμε στο περίπου ; παράδειγμα εγώ 'πουλάω' με 55 λεπτά την Κw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε Τσαβδαρίδη, στείλτε ένα mail στο info@syndesmosilios.gr και από έπειτα θα μπορέσουμε να σας ενημερώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή