Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Αυτοπαραγωγή ή Ημι... παραγωγή


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, παραδόθηκε στο Γ.Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κο Κ. Μαθιουδάκη, Έκθεση για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού που συντάχθηκε από ειδική ομάδα εργασίας του ΥΠΕΚΑ, στην οποία δεν συμμετέχουν φορείς της αγοράς.
 
Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, η ομάδα εργασίας προτείνει ο συμψηφισμός να γίνεται σε ετήσια βάση και να εφαρμόζεται για εγκαταστάσεις με ισχύ μόνο έως 10kW. Σε ότι αφορά στις χρεώσεις, θα συμψηφίζεται μόνο ένα μέρος αυτών.

Από τον Απρίλιο του 2013, το ΥΠΕΚΑ έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα οικονομοτεχνικής μελέτης του Συνδέσμου μας, σύμφωνα με την οποία ο ενεργειακός συμψηφισμός είναι οικονομικά ελκυστικός για μεγάλες καταναλώσεις πάνω από 10.000 kWh, με την προϋπόθεση ότι γίνεται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνοντας το σύνολο των χρεώσεων (βλ. http://www.syndesmosilios.gr/Protash_Syndesmou_Hlios_11-03-2013.pdf, Σελ. 8).


Για την επιτυχή εφαρμογή του μέτρου πρέπει να επιτραπεί η εγκατάσταση ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσης (δηλ. παροχές έως 130 kVA) και όχι ανά κτίριο, προβλέποντας την εγκατάσταση ακόμα και από μισθωτές, ώστε να μπορεί να εφαρμοσθεί και από το 70% των επιχειρήσεων που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια.


Αν τελικά επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα, το ΥΠΕΚΑ για μια ακόμη φορά ρίχνει εσκεμμένα στάχτη στα μάτια του τεχνικού κλάδου προεκλογικά, θεσπίζοντας στην πράξη ένα μη εφαρμόσιμο μέτρο. Αυτό θα αποδειχθεί βέβαια μετά από ένα ακόμη έτος απραξίας για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Ίδια τακτική ακολουθηθήκε και για το Ειδικό Πρόγραμμα για τις Στέγες, που παρά την εξαίρεση του από την αναστολή, είναι πρακτικά σε αδράνεια λόγω των εξαιρετικά χαμηλών ταριφών που θέσπισε το ΥΠΕΚΑ.


Για τους λόγους αυτούς, ο Σύνδεσμος απέστειλε σήμερα επιστολή στο Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κο Κ. Μαθιουδάκη με την οποία ζητάει την κοινοποίηση της σχετικής Έκθεσης της ομάδας εργασίας.

Γραφείο Τύπου

Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου