Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Τοποθέτηση ΠΑΣΟΚ (Θάνος Μωραϊτης)


Κατόπιν απομαγνητοφώνησης των βιντεοσκοπήσεων από το κανάλι της Βουλής, παραθέτουμε παρακάτω αποσπάσματα τοποθετήσεως στις 03-10-2013 του κ. Θάνου Μωραϊτη στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Ενέργειας σχετικά με το Ν/Σ «Ρυθμίσεις Θεμάτων ΑΠΕ και Άλλες Διατάξεις» και τον Σύνδεσμο "ΗΛΙΟΣ".

 ΣΗΜΕΙΟ 1ο

Συγκεκριμένα το Ν/Σ με τις διατάξεις του κεφαλαίου Α που αφορά στα ζητήματα ΑΠΕ αποτελεί το επόμενο βήμα μετά τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ.

ΣΗΜΕΙΟ 2ο

Για πρώτη φορά σε νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα του ενεργειακού συμψηφισμού που εφαρμόζεται  ήδη με επιτυχία σε πάρα πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Εδώ υπάρχει όμως ένα θέμα το οποίο θέτουν οι ειδικοί του χώρου, και θα ήθελα την προσοχή σας. Ο ενεργειακός συμψηφισμός είναι οικονομικά βιώσιμος κυρίως σε επιχειρήσεις με μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος. Αντίθετα για μικρότερες καταναλώσεις πιστεύω δεν είναι ελκυστικός. Καταλαβαίνουμε όλοι για παράδειγμα ότι αν μια οικογένεια αποφασίσει να τοποθετήσει σήμερα ένα φωτοβολταϊκό και να γίνει αυτοπαραγωγός δύσκολα θα μπορέσει να κάνει μια πραγματική απόσβεση αυτής της μικρής επένδυσης. Θα χρειαστεί ένα μεγάλο βάθος χρόνου. Για να γίνει ελκυστική η επένδυση πιστεύω πρέπει να δούμε τη δυνατότητα επιχορήγησης μέρους του κόστους προμήθειας της εγκατάστασης. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να ανιχνεύσουμε την άντληση πόρων του ΕΣΠΑ, ή και από άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Όμως είναι ξεκάθαρο και πρέπει να ενισχύσουμε τους αυτοπαραγωγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου