Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Αυτοπαραγωγή: Τώρα Είναι Η Ώρα.

Την Πέμπτη 10/10/2013 ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κος Α. Παπαγεωργίου αναγνώρισε δημόσια και ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, την αξία των προτάσεων μας.

Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ από τον Απρίλιο, μόλις δυο εβδομάδες από την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ήταν αρκετές για να γίνει αντιληπτή η αξία τους. Απλά απαιτούνται «κάποιες διαδικασίες».


Την ίδια στιγμή, δεν χρειάζεται καμμιά διαδικασία για την άμεση εξέταση της δυνατότητας εγκατάστασης νέων φωτοβολταϊκών επενδύσεων fast-track ισχύος 600  MW, που θα επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, τουλάχιστον 80 έως 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια.

Είναι σαφές ότι κάθε πρόταση ή απόφαση για περαιτέρω επιβάρυνση του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ αγγίζει τα όρια του θράσους και της προσβολής στον Έλληνα πολίτη, που τον χρηματοδοτεί από το υστέρημά του.

Αγγίζει δε τα όρια του σκανδάλου, όταν το ΥΠΕΚΑ έχει στα χέρια του προτάσεις, που η ίδια εγκατεστημένη ισχύς των 600 MW, όχι μόνο δεν επιβαρύνει κανέναν, αλλά εξασφαλίζει φθηνό  δωρεάν ρεύμα σε 120.000 νοικοκυριά, δωρεάν ρεύμα σε 40.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, 400.000 μεροκάματα σε ολόκληρο τον τεχνικό κλάδο, αλλά και τις θέσεις εργασίας των ελληνικών μονάδων παραγωγής φωτοβολταϊκών.

Επτά ολόκληρους μήνες προσπαθούμε «πολιτισμένα» να κινητοποιήσουμε το ΥΠΕΚΑ, αποστέλλοντας αδιάκοπα στα στελέχη του επιστολές και αιτήματα για συναντήσεις. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, υποβλήθηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα, μόλις 15 αιτήματα για μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες. Τη στιγμή που για τους ίδιους μήνες του 2012, ο συνολικός αριθμός αιτημάτων ήταν 6.570. 

Φαίνεται όμως, ότι το ΥΠΕΚΑ αναβάλλει συστηματικά κάθε πρόταση για οποιοδήποτε νέο θεσμικό πλαίσιο, αφού ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Υφυπουργού, «... θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στην αγορά δεδομένου ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί για ορισμένες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής για το 2020 έχουν ήδη ξεπερασθεί ...».

Εύλογα διερωτάται κανείς ποιος ο λόγος να θεσπισθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα φωτοβολταϊκά, όταν ο ενεργειακός σχεδιασμός μπορεί να μην προβλέπει καθόλου φωτοβολταϊκά; Της μοναδικής πρακτικά εφαρμόσιμης τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε πολίτη για να έχει τη δική του φθηνή και καθαρή ενέργεια.

Η εκμετάλλευση των ΑΠΕ στη χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων κατασκευαστικών και επενδυτικών ομίλων. Ο ήλιος και ο αέρας ανήκουν σε όλους.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι αυτές οι προθέσεις της κυβέρνησης, ούτε της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.  Ας μας διαψεύσει. Όχι με δηλώσεις αλλά με πράξεις.

Οι προτάσεις μας ωφελούν τους πάντες και περιλαμβάνουν συγκεκριμένες και απλές τροποποιήσεις στο υπο ψήφιση νομοσχέδιο, που έτσι κι αλλιώς προβλέπει ότι οι ακριβείς διαδικασίες και οι λεπτομέρειες εφαρμογής είναι θέμα της Υπουργικής Απόφασης.

Οι πολιτικοί είναι αυτοί που χαράσσουν πολιτική και γι΄αυτή κρίνονται. Οι τεχνοκράτες απλά ακολουθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου