Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ανεπαρκής Η Υπουργική Απόφαση Για Το Net Metering

Μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, από την αρχική πρόταση του Συνδέσμου προς το ΥΠΕΚΑ για την υιοθέτηση του net metering ως τη μόνη λύση για την ομαλή και βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς των ΑΠΕ στη χώρα μας, στις 30 Ιουλίου η ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής.

Η ανακοίνωση της αποτελεί μια έμμεση παραδοχή από μέρους της κυβέρνησης ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ δεν επαρκούσε για την ουσιαστική ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:

(α) Η Υπουργική Απόφαση δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του μέτρου. 

Αν και το κείμενο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις που δημιουργούν σημαντικά εμπόδια. Η εφαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ και των ΥΚΩ στο σύνολο της κατανάλωσης και ο περιορισμός ισχύος, αυξάνουν δραματικά το χρόνο απόσβεσης και εξαιρούν ουσιαστικά μια σημαντική μερίδα καταναλωτών όπως νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα (που έχουν ανάγκη κοινωνικής στήριξης),  τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

(β) Η Υπουργική Απόφαση δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις γενικότερου χαρακτήρα που να διευκολύνουν την απόφαση εγκατάστασης από τους τελικούς καταναλωτές.

 Το γεγονός αυτό δηλώνει αδυναμία από μέρους του ΥΠΕΚΑ να κατανοήσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά, κάτι που ήταν αναμενόμενο ιδιαίτερα μετά τον αποκλεισμό των φορέων της αγοράς από τη σχετική Ομάδα Εργασίας.

Ρυθμίσεις όπως η δυνατότητα μεταβίβασης των συμβάσεων συμψηφισμού από εκμισθωτές σε μισθωτές και αντίστροφα για το υπόλοιπο της διάρκειας ισχύος τους και ο καθορισμός συγκεκριμένων διαδικασιών για την εγκατάσταση περισσότερων από ένα συστημάτων σε κοινόχρηστους χώρους και η δυνατότητα  συνύπαρξης του Φ/Β Ειδικού προγράμματος στέγης με το Net Metering μπορούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων που χαρακτηρίζεται από απόλυτη στασιμότητα.

(γ) Η Υπουργική Απόφαση δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που θα προσελκύει κεφάλαια από το εξωτερικό και θα εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τη ανάπτυξη τεχνολογίας με σκοπό τη δημιουργία νέων εξαγώγιμων προϊόντων και υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις της χώρας.

Η ουσιαστική ενεργοποίηση των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών (ESCO), η σταδιακή εξόφληση ενός συστήματος ΑΠΕ μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και η δημιουργία κινήτρων για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας και έξυπνη διαχείριση των ηλεκτρικών καταναλώσεων, μπορούν να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας όχι μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας που έχει ανάγκη η χώρα.

Η δημιουργία ενός νέου επιτυχημένου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ στη χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο σταθμό για ολόκληρη την Ευρώπη. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η νέα Υπουργική Απόφαση αποτελεί μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Αυτό που λείπει είναι το όραμα.
Ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ που είχε ενημερωτική συνάντηση με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, επεξεργάζεται το κείμενο της Υπουργικής Απόφασης που τέθηκε σε διαβούλευση και θα υποβάλλει εγκαίρως τα σχόλια του ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία.

Γραφείο Τύπου

Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου