Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Προτεινόμενες τροποποιήσεις στην Υπουργική απόφαση για το Ειδικό πρόγραμμα Αυτοπαραγωγών με Ενεργειακό Συμψηφισμό Προσθήκες  και  Αφαιρέσεις.

Άρθρο 1
Σκοπός - Πεδίο Εφαρμογής
1.      Καταρτίζεται Ειδικό Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και μικρών ανεμογεννητριών ισχύος μέχρι 10 kWp, από αυτοπαραγωγούς κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν.3468/2006, εφεξής Πρόγραμμα, για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού. Ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση. Ειδικώς στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά τα συστήματα που θα εγκατασταθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος θα έχουν ισχύ μέχρι 5 kWp, πλην της Κρήτης για την οποία θα ισχύσει το όριο ισχύος των 10 kWp. Η ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων του παρόντος Προγράμματος που θα εγκατασταθεί σε κάθε νησιωτικό σύστημα που εντάσσεται στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, θα προσμετράται στο εκάστοτε ισχύον περιθώριο ισχύος για φωτοβολταϊκούς τους σταθμούς αντίστοιχης τεχνολογίας του συστήματος αυτού.
2.      Το Πρόγραμμα αφορά σε σταθερά φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία εγκαθίστανται στον ίδιο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης τις οποίες τροφοδοτούν και οι οποίες συνδέονται στο δίκτυο χαμηλής τόσης. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορεί να εγκαθίστανται επί κτιρίων (σε στέγες, δώματα, πέργκολες, στέγαστρα, προσόψεις, σκίαστρα, κ.ά.) ή επί εδάφους.
3.      Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες ή μη), νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες, καθώς και νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κλπ) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου. Σε περίπτωση αλλαγής της διεύθυνσης μισθωτή που είναι κυρίος του συστήματος, είναι εφικτή η μεταφορά και λειτουργία αυτού στη νέα διεύθυνση. Για τη μεταφορά του συστήματος απαιτείται η υπογραφή νέας σύμβασης σύνδεσης και η τροποποίηση της ισχύουσας σύμβασης συμψηφισμού ως προς τη νέα διεύθυνση εγκατάστασης. Για την υπογραφή της νέας σύμβασης σύνδεσης ακολουθείται κανονικά η διαδικασία έκδοσης όρων σύνδεσης και η διαδικασία σύνδεσης του συστήματος και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών της αρχικής αλλά και της νέας θέσης εγκατάστασης. Το διαθέσιμο περιθώριο ισχύος ελέγχεται μόνο στην περίπτωση που η νέα θέση εγκατάστασης βρίσκεται σε περιοχή για την οποία ισχύουν διαφορετικά περιθώρια ισχύος.
4.      Στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος. Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν οι κύριοι οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι νομίμως ή ένας εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών μετά από παραχώρηση της χρήσης του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες. Προϋπόθεση αποτελεί η συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών που αποδεικνύεται με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, με ευθύνη των ενδιαφερομένων. Επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης χώρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, μετά από έγγραφη συμφωνία του κυρίου του χώρου αυτού, σε κύριο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας εντός του κτιρίου ή του γηπέδου όπου βρίσκεται ο χώρος. Σε κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους επιτρέπεται η εγκατάσταση συστημάτων όσων και το πλήθος των οριζοντίων ή κάθετων ιδιοκτησιών. Το δικαίωμα χρήσης κάθε ιδιοκτησίας καθορίζεται ανάλογα με τα χιλιοστά συμμετοχής της στα κοινόχρηστα έξοδα και συμφωνείται με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου με ευθύνη των ενδιαφερομένων και έπειτα από μελέτη μηχανικού. Επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης του δικαιώματος μιας ιδιοκτησίας σε κύριο άλλης ιδιοκτησίας εντός του κτιρίου ή του γηπέδου που βρίσκεται ο χώρος αυτός. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τους κυρίους ιδιοκτησιών δικαίωμα εγκατάστασης έχουν και οι μισθωτές αυτών για το χρονικό διάστημα ισχύος της σύμβασης μίσθωσης και με την προϋπόθεση ότι έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη.
5.      Κάθε φωτοβολταϊκό σύστημα αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με έναν μετρητή κατανάλωσης. Για κάθε οικιακή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός συστήματος συνδυασμένης τεχνολογίας μέγιστης ονομαστικής ισχύος 10 kW. Οικιακές θεωρούνται οι παροχές, η χρήση των οποίων χρεώνεται με τα οικιακά τιμολόγια του εκάστοτε Προμηθευτή. Για όλες τις υπόλοιπες παροχές, επιτρέπεται η εγκατάσταση συστήματος μέγιστης ονομαστικής ισχύος 100 kW ανά παροχή. Όσοι έχουν το δικαίωμα ένταξης μπορούν να εγκαταστήσουν ένα σύστημα για κάθε ενεργή παροχή που έχουν στο όνομά τους.
6.      Επιτρέπεται η μετάβαση από το υφιστάμενο «Ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταικών συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων» στο Πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού που θεσπίζεται με την παρούσα. Στην περίπτωση αυτή συνάπτεται νέα σύμβαση συμψηφισμού, κατά το άρθρο 3 της παρούσας, για το εναπομένον χρονικό διάστημα έναντι της 25ετίας της αρχικής σύμβασης συμψηφισμού. Δεν επιτρέπεται Επιτρέπεται η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο συστημάτων του υφιστάμενου «Ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταικών συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων» με συστήματα του παρόντος Προγράμματος, με αναφορά στον ίδιο μετρητή κατανάλωσης.
7.      Για την εγκατάσταση των φωτοβολταικών συστημάτων στο πλαίσιο του παρόντος Προγράμματος ισχύουν ιδίως, ως προς την πολεοδομική αντιμετώπιση και τους ειδικούς όρους δόμησης, οι διατάξεις των Υπουργικών Αποφάσεων ΥΠΕΚΑ 40158 (ΦΕΚ ΑΑΠ 1556/22.09.2010), ΥΠΕΚΑ 36720 (ΦΕΚ ΑΑΠ 376/06.09.2010) και ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ Β 583/14.04.2011). Οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις εγκατάστασης μικρών ανεμογεννητριών θα καθορισθούν με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που θα εκδοθεί το αργότερο τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία ισχύος της παρούσας.

Άρθρο 2
Διενέργεια ενεργειακού συμψηφισμού-Χρεώσεις
1.   Ο ενεργειακός συμψηφισμός διενεργείται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που εκδίδει ο Προμηθευτής με τον οποίο έχει συμβληθεί ο αυτοπαραγωγός για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος στην εγκατάσταση κατανάλωσής του, βάσει πραγματικών δεδομένων καταμέτρησης που παρέχονται από τον Διαχειριστή του Δικτύου. Στον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό κατανάλωσης, μετά την ενεργοποίηση του φωτοβολταϊκού συστήματος η εγχυθείσα στο Δίκτυο ηλεκτρική ενέργεια, εφεξής εξερχόμενη ενέργεια, αφαιρείται από την απορροφηθείσα από το Δίκτυο ενέργεια, εφεξής εισερχόμενη ενέργεια, και η διαφορά, εφόσον είναι θετική, αποδίδει την καθαρή ενέργεια που θα πρέπει να καταλογιστεί από τον Προμηθευτή ως χρεωστέα ενέργεια στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού. Εάν η διαφορά είναι αρνητική, δεν προκύπτει χρεωστέα ενέργεια και η εν λόγω διαφορά πιστώνεται στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό, ως πρόσθετη εξερχόμενη ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση ο αυτοπαραγωγός είναι υπόχρεος για την εξόφληση του συνολικού καταλογιζόμενου ποσού κάθε εκδιδόμενου εκκαθαριστικού λογαριασμού, ανεξαρτήτως ενδεχόμενου αναμενόμενου πλεονάσματος παραγόμενης ενέργειας σε επόμενες χρονικές περιόδους, ισχυουσών των διατάξεων του Κώδικα Προμήθειας περί εξόφλησης του λογαριασμού κατανάλωσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Προμηθευτές.
2.     Η μεταφορά τυχόν πλεονάζουσας ενέργειας από παρελθούσες περιόδους καταμέτρησης συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Με την έκδοση του 12ου, 6ου ή 3ου εκκαθαριστικού λογαριασμού, μετά την ενεργοποίηση του φωτοβολταϊκού συστήματος, και κατ' έτος στη συνέχεια, προκειμένου για καταναλωτές μηνιαίου, διμηνιαίου ή τετραμηνιαίου κύκλου καταμέτρησης αντιστοίχως, διενεργείται η τελική εκκαθάριση του έτους (ετήσιο ισοζύγιο εισερχόμενης και εξερχόμενης ενέργειας, δηλ. η διαφορά της συνολικής ετήσιας εξερχόμενης ενέργειας από την αντίστοιχη εισερχόμενη ενέργεια), οπότε και τυχόν πλεόνασμα ενέργειας (αρνητικό υπόλοιπο έτους) από τον ετήσιο συμψηφισμό δεν πιστώνεται στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό και, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του άρθρου 14 Α του ν.3468/2006, δεν υφίσταται υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό για την ενέργεια αυτή.
3.     Το σύνολο της προκύπτουσας, κατά την ως άνω παράγραφο 2, πλεονάζουσας ενέργειας από όλα τα φωτοβολταϊκά συστήματα του Προγράμματος που εκκαθαρίστηκαν κατά τα ανωτέρω σε κάθε μήνα του έτους, διακριτά για το διασυνδεδεμένο και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, χρεώνεται στους δραστηριοποιούμενους κατά τον μήνα αυτό Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αντίστοιχα, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις των Κωδίκων και των Εγχειριδίων που αναφέρονται στο προοίμιο της παρούσας.
Η μοναδιαία τιμή για τη χρέωση της ενέργειας αυτής υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου και τα ποσά πιστώνονται στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του άρθρου 40 του ν.2773/1999 που διαχειρίζεται η ΛΑΓΗΕ Α.Ε..
4. Κατά τον ετήσιο ενεργειακό συμψηφισμό ενδέχεται να συμψηφιστεί και μέρος χρεωστέας ενέργειας προηγούμενων εκκαθαριστικών λογαριασμών εντός της θεωρουμένης ετησίας περιόδου συμψηφισμού, για την οποία έχει ήδη καταβληθεί το αναλογούν τίμημα από τον αυτοπαραγωγό. Η τυχόν εκ των υστέρων απαλειφόμενη ποσότητα εισερχόμενης ενέργειας που είχε αρχικώς χρεωθεί αντιλογίζεται στον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό της ετησίας περιόδου συμψηφισμού, με τιμή αναφοράς εκείνη με την οποία λογίστηκε η αντίστοιχη χρεωστέα ενέργεια.
5.      Οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας καθώς και οι χρεώσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων υπολογίζονται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό κατανάλωσης επί της συνολικής πραγματικής κατανάλωσης της εγκατάστασης του αυτοπαραγωγού για την αντίστοιχη περίοδο καταμέτρησης, ήτοι επί του αθροίσματος της απορροφηθείσας από το Δίκτυο και της συνολικής παραχθείσας από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργειας από το οποίο αφαιρείται η εγχυθείσα στο Δίκτυο ενέργεια. Εξαίρεση αποτελούν οι εγκαταστάσεις με συνολική ονομαστική ισχύ μέχρι 10 kW ανεξαρτήτως θέσης εγκατάστασης και όλες οι εγκαταστάσεις στα Μη Διασυνδεδεμένα νησιά. Για τις εγκαταστάσεις αυτές οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας υπολογίζονται επί της απορροφηθείσας από το Δίκτυο ενέργειας αφού πρώτα αφαιρεθεί η εγχυθείσα στο Δίκτυο ενέργεια και εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό. Για την εφαρμογή των χρεώσεων εφαρμόζεται η μέθοδος εφαρμογής των ανταγωνιστικών χρεώσεων όπως αυτή καθορίζεται στις διατάξεις του παρόντος Άρθρου.
Για όλες τις εγκαταστάσεις ανεξαρτήτως ισχύος και θέσης εγκατάστασης, οι χρεώσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Αερίων Ρύπων υπολογίζονται επίσης επί της απορροφηθείσας από το Δίκτυο ενέργειας αφού πρώτα αφαιρεθεί η εγχυθείσα στο Δίκτυο ενέργεια και εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό. Για την εφαρμογή των χρεώσεων εφαρμόζεται η μέθοδος εφαρμογής των ανταγωνιστικών χρεώσεων όπως αυτή καθορίζεται στις διατάξεις του παρόντος Άρθρου.
Οι λοιπές ρυθμιζόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις (Χρέωση Χρήσης Συστήματος, Χρέωση Χρήσης Δικτύου, κ.λ.π.) υπολογίζονται Η Χρέωση Χρήσης Δικτύου υπολογίζεται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό κατανάλωσης βάσει της απορροφηθείσας από το Δίκτυο ενέργειας κατά την αντίστοιχη περίοδο καταμέτρησης. Η Χρέωση Χρήσης Συστήματος υπολογίζεται επίσης επί της απορροφηθείσας από το Δίκτυο ενέργειας αφού πρώτα αφαιρεθεί η εγχυθείσα στο Δίκτυο ενέργεια και εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό. Για την εφαρμογή της εφαρμόζεται η μέθοδος εφαρμογής των ανταγωνιστικών χρεώσεων όπως αυτή καθορίζεται στις διατάξεις του παρόντος Άρθρου. Οι λοιπές χρεώσεις (Ειδικός φόρος Κατανάλωσης, Ειδικό Τέλος 5%ο, φΠΑ) υπολογίζονται όπως κάθε φορά ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις.
6.      Προκειμένου να πιστώνεται στον ειδικό λογαριασμό του άρθρου 40 του ν.2773/1999 το τυχόν πλεόνασμα ενέργειας από τους αυτοπαραγωγούς του Προγράμματος, υπολογίζεται ανά μήνα μοναδιαία τιμή με την οποία τιμολογείται το πλεόνασμα αυτό.
Η μοναδιαία τιμή (€/MWh) υπολογίζεται ως μέση τιμή των δώδεκα (12) προηγούμενων μηνιαίων τιμών , βάση των ποσών τα οποία οι Προμηθευτές κατέβαλαν για την ενέργεια των Μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 143, παρ. 2α και 2β του ν.4001/2011 και στις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
Τα αντίστοιχα ποσά υπολογίζονται από τον ΛΑΓΗΕ σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Άρθρο 3
Σύμβαση Συμψηφισμού
1.   Η σύμβαση ενεργειακού συμψηφισμού, εφεξής Σύμβαση Συμψηφισμού, συνάπτεται μεταξύ του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος και του Προμηθευτή με τον οποίο έχει συμβληθεί ο αυτοπαραγωγός για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος στην εγκατάσταση κατανάλωσής του, για είκοσι πέντε (25) έτη, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος. Για την σύναψη σύμβασης ενεργειακού συμψηφισμού πρέπει να έχει προηγηθεί σύμβαση σύνδεσης για το φωτοβολταϊκό σύστημα με τον Διαχειριστή του Δικτύου. Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι η ύπαρξη ενεργούς παροχής κατανάλωσης χαμηλής τάσης στον χώρο όπου το σύστημα εγκαθίσταται, επ' ονόματι στο όνομα του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος.
2.      Στην περίπτωση που ο κύριος του φωτοβολταϊκού συστήματος αλλάξει Προμηθευτή για την ηλεκτροδότηση των καταναλώσεών του, λήγει αυτοδικαίως η Σύμβαση Συμψηφισμού και συνάπτεται νέα Σύμβαση Συμψηφισμού για το υπολειπόμενο εκ των είκοσι πέντε (25) ετών διάστημα μεταξύ κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος και του νέου Προμηθευτή. Ο νέος Προμηθευτής προβαίνει στον υπολογισμό του υπολειπόμενου χρόνου της Σύμβασης Συμψηφισμού λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία σύναψης της Σύμβασης Σύνδεσης και την ημερομηνία ενεργοποίησης του συστήματος. Σε περίπτωση μεταβολής στο πρόσωπο του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος λόγω μεταβίβασης της σχετικής ιδιοκτησίας του στον χώρο όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό σύστημα, ο νέος κύριος υπεισέρχεται αυτοδίκαια στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος που απορρέουν από τη Σύμβαση Συμψηφισμού.
3.      Με τη λήξη, για οποιονδήποτε λόγο, της Σύμβασης Συμψηφισμού, διενεργείται η τελική εκκαθάριση έτους κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 2. Στις περιπτώσεις αλλαγής Προμηθευτή, τυχόν πλεόνασμα ενέργειας δεν μεταφέρεται ως υποχρέωση στον νέο Προμηθευτή και δεν υφίσταται υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό. Αντιστοίχως στις ίδιες περιπτώσεις, ουδεμία πίστωση προκύπτει υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν.2773/1999.
4.      Σε περίπτωση αλλαγής του κατόχου της ενεργής παροχής κατανάλωσης, ο νέος κάτοχος υπεισέρχεται αυτόματα στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ισχύουσες συμβάσεις σύνδεσης και συμψηφισμού.

Άρθρο 4
Εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος - Σύνδεση με το Δίκτυο
1.   Το φωτοβολταϊκό σύστημα συνδέεται στο δίκτυο διανομής χαμηλής τάσης. Για τη σύνδεση ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ), κάνει χρήση της παροχής μέσω της οποίας τροφοδοτείται η εγκατάσταση κατανάλωσης όπου εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα, όταν αυτό είναι τεχνικά δυνατό. Σε κάθε περίπτωση η σύνδεση αντιστοιχεί σε υφιστάμενο αριθμό παροχής του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος.
2.      Για τη σύνδεση φωτοβολταϊκού συστήματος υποβάλλεται αίτηση προς τον ΔΕΔΔΗΕ (Τοπική Υπηρεσία, Περιοχή), που περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον, τα εξής:
ί.        στοιχεία του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος,
ii.       στοιχεία της εγκατάστασης, με το έντυπο αίτησης που χορηγείται από τον ΔΕΔΔΗΕ.
ii.             στοιχεία των φωτοβολταϊκών πλαισίων ή των μικρών ανεμογεννητριών και του αντιστροφέα, καθώς και λοιπά τεχνικά στοιχεία για την εγκατάσταση και την λειτουργία.
3.      Μετά την υποβολή της αίτησης και των στοιχείων της παραγράφου 2, ο Διαχειριστής του Δικτύου, εξετάζει το αίτημα και προβαίνει εντός ενός (1) μηνός δέκα (10) εργάσιμων ημερών σε διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης προς τον ενδιαφερόμενο κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος που περιλαμβάνει την περιγραφή και τη δαπάνη των έργων σύνδεσης, η οποία ισχύει για τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της.
4.      Μετά την αποδοχή της Προσφοράς Σύνδεσης υπογράφεται η Σύμβαση Σύνδεσης μεταξύ κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος και Διαχειριστή του Δικτύου και καταβάλλεται η σχετική δαπάνη. Η κατασκευή των έργων σύνδεσης ολοκληρώνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ εντός ενός (1) μηνός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα Δικτύου ή είκοσι (20) εργάσιμων ημερών εφόσον απαιτούνται νέα έργα Δικτύου.
5.      Μετά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης υποβάλλεται αίτηση για τη σύναψη Σύμβασης Συμψηφισμού προς τον Προμηθευτή με τον οποίον είναι συμβεβλημένος ο κύριος του συστήματος για την εγκατάσταση κατανάλωσης του. Η υπογραφή της Σύμβασης Συμψηφισμού ολοκληρώνεται εντός δεκαπέντε (15) δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την παραλαβή του σχετικού αιτήματος.
6.      Για την ενεργοποίηση της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος υποβάλλεται αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ (Τοπική Υπηρεσία, Περιοχή), με το οποίο συνυποβάλλονται:
ί. αντίγραφο της Σύμβασης Συμψηφισμού,
ii. υπεύθυνη δήλωση μηχανικού κατάλληλης ειδικότητας για τη συνολική εγκατάσταση, με συνημμένα: α) τεχνική περιγραφή του τρόπου αποφυγής του φαινομένου της νησιδοποίησης, β) μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο της εγκατάστασης, γ) οι ρυθμίσεις των ορίων τάσεως και συχνότητας στις οποίες ο αντιστροφέας θα πρέπει να παραμένει εντός. Οι εν λόγω ρυθμίσεις θα πρέπει να βρίσκονται εντός των ορίων +15% έως -20% της ονομαστικής τάσης και +0,5 Hz έως -0,5 Ηζ της ονομαστικής συχνότητας (για τα ΜΔΝ τα όρια από - 2,5 Ηζ έως +1,5 Ηζ). Επίσης στην υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να αναφέρεται ότι σε περίπτωση υπέρβασης των ρυθμίσεων ο αντιστροφέας θα τίθεται εκτός (αυτόματη απόζευξη) με τις ακόλουθες χρονικές ρυθμίσεις:
α. απόζευξη του αντιστροφέα σε 0,5 δευτερόλεπτα,
β. επανόζευξη του αντιστροφέα μετά από τρία πρώτα λεπτά,
γ. αναφορά στο χρόνο λειτουργίας της προστασίας έναντι νησιδοποίησης, που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5 δευτερόλεπτα,
ϊϊί. υπεύθυνη δήλωση του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος όπου θα αναφέρεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού αυτού δεν θα τροποποιηθούν οι ρυθμίσεις που δηλώθηκαν βάσει των απαιτήσεων της περίπτωσης ΙΙ της παρούσας παραγράφου.
Η ενεργοποίηση της σύνδεσης ολοκληρώνεται εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

7.      Το κόστος σύνδεσης είναι εύλογο και καθορίζεται με απόφαση της ΡΑΕ μετά από την υποβολή στοιχείων κόστους από το Διαχειριστή.

2 σχόλια:

  1. Οταν η ΔΕΗ κανει4 μηνες να ερθει να σε συνδεσει πως μπορεις να κινηθεις νομικα εναντιον για ολα οσα χανεις απο την καθυστερηση.
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κε Κανελλόπουλε,

      έχετε απόλυτο δίκαιο, αλλά ως σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη στιγμή να συνασπιστούμε όλοι οι ιδιοκτήτες οικιακών Φ/Β (όλων των συνδέσμων) και να αντιδράσουμε σύσσωμοι εναντίων των άδικων μονομερών τροποποιήσεων των συμβάσεων μας.

      Γραφείο Τύπου

      Διαγραφή