Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Με Net Metering η διέξοδος από την κρίση στην Κύπρο


Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων με στόχο την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Κύπρο. Μεταξύ των μέτρων είναι και η ευρείας κλίμακας εφαρμογή του net metering.

Παράλληλα ξεκίνησε Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου με τη συμμετοχή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης για τη βελτίωση των πολιτικών εφαρμογής του net metering σε Ευρωπαϊκή Κλίμακα με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις αγορές της Κύπρου, της Σλοβενίας και της Πορτογαλίας.

Παρατίθενται οι μεταφράσεις των σχετικών άρθρων:


Η Κύπρος προχωρεί στην εφαρμογή του net metering


Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου ανακοίνωσε σειρά μέτρων που στοχεύουν στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Κύπρο. Μεταξύ των μέτρων είναι και η εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα του net metering.

Κατά την διάρκεια της σοβαρής οικονομικής κρίσης, η Κύπρος αποφάσισε να ενισχύσει την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων της. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν: α) την εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα του net metering σε οικιακά συστήματα (στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα), β) την εισαγωγή ενός νέου σχεδίου, το οποίο επιτρέπει στους βιομηχανικούς και μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές να αναπτύξουν τις δικές τους μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, και γ) την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για τα έργα φωτοβολταϊκών που έχουν εγκριθεί μέσω διαγωνισμού τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα νέα μέτρα, λέει η ΡΑΕ Κύπρου, έχουν ως στόχο να μειώσουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στα οποία θα εφαρμόζεται το net metering, μέσω της εξοικονόμησης καυσίμων και της μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον σχεδιασμό και την κατασκευή των φ/β έργων.

Η απόφαση έχει ληφθεί, σημειώνει η ΡΑΕ για την προστασία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, βοηθώντας να αμβλυνθούν οι σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά και για την διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Κύπρος εφάρμοσε το net metering ως πιλοτικό πρόγραμμα για περισσότερο από έξι μήνες πριν. Το πρόγραμμα αφορούσε επιλεγμένα κυβερνητικά κτίρια και δημόσια κτίρια. Στόχος του ήταν να αποκτήσει σημαντική εμπειρία και γνώση σχετικά με το πώς να τρέξει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζει net metering.

Μια συζήτηση στην Κυπριακή Βουλή τον Οκτώβριο του 2012 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μηχανισμός είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια και να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα. Ωστόσο, η πρόσφατη οικονομική κρίση φαίνεται να έχει προκαλέσει την εφαρμογή του μηχανισμού σε μεγάλη κλίμακα, που αποτελεί διέξοδο για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Το net metering έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες όπως το Βέλγιο, τη Δανία και την Ιταλία. Στην Ιταλία, πολλοί φορείς έχουν ζητήσει πρόσφατα από την κυβέρνηση να επιτρέψει την εφαρμογή του net metering και για συστήματα μεγαλύτερα από 200 kW. Ειδικότερα, οι Ιταλικές ενώσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων  Gifi, Assosolare και Aper υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του net metering για συστήματα έως 1 MW θα ενισχύσει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στις δύσκολες στιγμές.



Ευρωπαϊκή έρευνα για το net metering


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί  και θα συντονίσει ένα Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο για την τεχνολογία net metering.

Το ερευνητικό της προώθησης της φωτοβολταϊκής ενέργειας μέσω της βελτιστοποίησης του net metering (PV-NET) έχει προϋπολογισμό € 1.3 εκατομμύρια που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ μέσω του προγράμματος MED, το οποίο περιλαμβάνει 13 κράτη μέλη της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών μελών της Μεσογείου – που εργάζονται από κοινού για την ανταγωνιστικότητα και την αειφορία.

Ιδρύματα από πέντε χώρες θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο του Maribor, Σλοβενία​​, το Ενεργειακό Ινστιτούτο Ανδαλουσίας, Ισπανία, ο Οργανισμός για την Ενέργεια και το Περιβάλλον στο Rhone Alpes, Γαλλία, και η Περιφερειακή Υπηρεσία για την Ενέργεια και το Περιβάλλον στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας.

Οι αρχές ενέργειας καθώς και οι ηλεκτρικές αρχές στην Κύπρο, Ελλάδα, Σλοβενία, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία θα συμμετάσχουν και θα μελετήσουν τα πορίσματα του ερευνητικού προγράμματος με σκοπό να υιοθετήσουν αποτελέσματα του.

Η Κύπρος εισήγαγε την εφαρμογή του net metering πρόσφατα σε μεγάλη κλίμακα για τα οικιακά φ/β.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το net metering ξεκίνησε με μια συνάντηση στα τέλη Απριλίου στην Λεμεσό της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου