Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Προσμένοντας την Ανάσταση

Η ξαφνική μείωση των εγγυημένων τιμών τον Αύγουστο του 2012, μείωσε τη ζήτηση στην αγορά των μικρών φωτοβολταϊκών κατά 50%, από 24 MW τον Ιούλιο του 2012 στα 12 ΜW τον Μάρτιο του 2013. Όμως ο ξέφρενος ρυθμός διόγκωσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, επέβαλλε την άμεση λήψη μέτρων.

Είναι προφανές ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να απορροφήσει ένα τόσο μεγάλο κραδασμό της αγοράς. Μοιραία εξωθείται σε συρρίκνωση. Ο κλάδος των μικρών φωτοβολταϊκών πλήρωσε αδρά το τίμημα.


Την ίδια στιγμή, η νέα εγκατεστημένη ισχύς των επαγγελματικών φωτοβολταϊκών τον Ιούλιο του 2012 ήταν 77 MW, ενώ το Μάρτιο του 2013 τριπλασιάσθηκε - φτάνοντας τα 247 ΜW. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν μόλις 327 MW, ενώ τελικά εγκαταστάθηκαν 736 MW, γεγονός που θέτει γενικότερα σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των προβλέψεων του ΛΑΓΗΕ.

Τους τρεις πρώτους μήνες του 2013, εγκαταστάθηκε συνολικά δυο φορές περισσότερη ισχύς επαγγελματικών φωτοβολταϊκών από όση εγκαταστάθηκε συνολικά από την αρχή του Ειδικού Προγράμματος μέχρι σήμερα.

Οι μεγάλες εταιρείες έκαναν χρυσές δουλειές και τώρα στρέφονται σε άλλες αναπτυσσόμενες αγορές (π.χ. ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία), μια δυνατότητα που δεν έχουν οι μελετητές και οι εγκαταστάτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μικρών φωτοβολταϊκών.

Είναι αναγκαίο να σταθεί η αγορά των μικρών φωτοβολταϊκών στα πόδια της, μέχρι να ωριμάσει μια υγιής και βιώσιμη διάδοχη κατάσταση. Αυτό προϋποθέτει ομαλότητα και σταθερότητα, δηλαδή τήρηση του πίνακα αποκλιμάκωσης της εγγυημένης τιμής.

Η μείωση της τιμής στα 0,17 € ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, είναι μάλλον άστοχη, όταν με πρόχειρους υπολογισμούς, ο ΛΑΓΗΕ θα εξοικονομήσει ετησίως το πολύ 22 εκατ. €. Ειδικά όταν η μηνιαία ζήτηση στην αγορά των μικρών φωτοβολταϊκών είναι 35% χαμηλότερη από τις τελευταίες επίσημες  προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ.

Άλλωστε, σε καμία περίπτωση το κόστος των φωτοβολταϊκών συστημάτων δεν μειώθηκε κατά 32% από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα, ώστε να δικαιολογείται μια ανάλογη μείωση στο κόστος της εγγυημένης τιμής. Επισημαίνουμε ότι ο Σύνδεσμος, από την 12/3/2013 έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ την κοινοποίηση της σχετικής γνωμοδότησης, χωρίς να έχει λάβει κάποια απάντηση μέχρι σήμερα.

Πρέπει επιτέλους να γίνει σαφές, ότι κάθε φορά που κυκλοφορεί μια φήμη για μια ξαφνική μείωση της τιμής ή την επιβολή φορολόγησης, οι μικροί μελετητές – εγκαταστάτες ματώνουν. Ματώνουν γιατί ακυρώνονται τα λίγα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ματώνουν γιατί αυξάνεται το κόστος απόκτησης κάθε πελάτη, αφού η αγορά χάνει συνεχώς την αξιοπιστία της.

Η Πολιτεία οφείλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να διαφυλάξει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της αγοράς με προγραμματισμό και συνέπεια. Αν δεν σκοπεύει να τηρήσει τα προβλεπόμενα, μπορεί να αντικαταστήσει το χρονοδιάγραμμα των εγγυημένων τιμών με κάποιο μηχανισμό που να επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να προγραμματίσουν και να διαμορφώσουν ανάλογα τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Με ποια λογική ο κοινωνικός χαρακτήρας των μικρών φωτοβολταϊκών περιορίζεται στους ιδιοκτήτες μικρών συστημάτων και όχι στις μικρές επιχειρήσεις και τις οικογένειες των μελετητών - εγκαταστατών;



Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου