Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ξενοδόχοι: Αυτοπαραγωγή Με Κάλυψη Σημαντικού Μέρους Της Κατανάλωσης

Επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στον Γ. Μανιάτη

Τη δυνατότητα ο καταναλωτής, στην αυτοπαραγωγή, να καλύπτει τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, για την ελαχιστοποίηση  του ενεργειακού κόστους, ζητεί με επιστολή της στον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Η ΠΟΞ αναφέρεται στο θέμα των αυτοπαραγωγών από ΑΠΕ με συμψηφισμό ενέργειας (Net Metering), καθώς έλαβε μέρος στη Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 14Α του ν.3468/2006.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στην υπουργό Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Ρέτσος και ο γενικός γραμματέας κ. Ανδρέας Φιορεντίνος τονίζουν ότι «προκειμένου το εγχείρημα να επιτύχει, θα πρέπει πέραν της παροχής κατάλληλων κινήτρων προς τους ενδιαφερομένους, η αυτοπαραγωγή να επιτρέπει στον καταναλωτή (μικρή ξενοδοχειακή επιχείρηση) να καλύψει τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με προφανή απώτερο στόχο την ελαχιστοποίηση  του ενεργειακού κόστους». 


Όπως τονίζεται, ο ξενοδοχειακός κλάδος κρίνει καταρχήν θετικά την πρόθεση εισαγωγής στην Ελληνική Νομοθεσία του συμψηφισμού παραγόμενης - καταναλισκόμενης ενέργειας (net-metering), η οποία αποτελεί ένα από τα εργαλεία προώθησης της αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης με ΑΠΕ σε κτίρια. Εφαρμόζεται άλλωστε με επιτυχία σε διάφορες χώρες.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η διοίκηση της ΠΟΞ ζητεί από τον υπουργό να επανεξετάσει τα παρακάτω δύο σημεία:  

  • «Στο άρθρο 1 περιορίζεται το μέτρο της αυτοπαραγωγής μόνο για μικρές εγκαταστάσεις έως 10 kW στο ηπειρωτικό δίκτυο και την Κρήτη (και 5 kW για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά του Αιγαίου). Η ρύθμιση αυτή ακυρώνει επί της ουσίας την δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν πόρους αφού αφήνει εκτός καταναλώσεις που ξεπερνούν το επίπεδο νοικοκυριού και συνεπώς σχεδόν το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Δεδομένου πως δεν έχουμε υπόψη μας κανένα τεχνικό ή οικονομικό λόγο που να επιβάλλει την ύπαρξη ενός τέτοιου είδους πλαφόν, παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε τη θέση σας σχετικά και σε κάθε περίπτωση σας γνωρίζουμε πως πιθανός περιορισμός της αυτοπαραγωγής με συμψηφισμό κάτω από τα 200 kw συνιστά (αναιτιολόγητο) αντικίνητρο για τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».
  • Επίσης «στο άρθρο 2 προβλέπονται ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ) για τους αυτοπαραγωγούς, όχι μόνο για την επιπλέον ενέργεια που τυχόν απορροφούν από το δίκτυο, αλλά για τη συνολική ενέργεια που καταναλώνουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πληρώνονται ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ και για την ενέργεια που αυτοπαράγεται και ιδιοκαταλώνεται. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση που αποτρέπει ενδιαφερόμενους επενδυτές αφού επεκτείνει αδικαιολόγητα το χρόνο απόσβεσης της επένδυσης», καταλήγει η επιστολή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου