Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Επιστολή Προς Υφυπουργό ΠΕΚΑ Ν. Μηταράκη - Επανεκκίνηση Αγοράς Μικρών ΑΠΕ.

Κε Υφυπουργέ,

Μετά τα μέτρα που πήρε το ΥΠΕΚΑ τον Αύγουστο του 2012 και το Μάιο του 2013, η αγορά των μικρών ΑΠΕ και ειδικότερα των μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες βρίσκεται σε πλήρη στασιμότητα. Τα αποτελέσματα για τις εταιρείες και του ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου είναι τραγικά.

Από το Μάρτιο του 2013, ο Σύνδεσμος μας έχει υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση στο ΥΠΕΚΑ για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση μικρών συστημάτων ΑΠΕ από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, με αποκλειστικό σκοπό την αυτοπαραγωγή, δηλαδή την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Η πρόταση βασίζεται στο συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με την καταναλισκόμενη σε ετήσια βάση και επιτρέπει στα νοικοκυριά αλλά ακόμα περισσότερο στις μικρές επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το συγκεκριμένο σχήμα αυτοπαραγωγής είναι γνωστό ως Net Metering, αποτελεί παγκόσμια τάση στις μικρές ΑΠΕ και εφαρμόζεται με επιτυχία στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρόταση του συνδέσμου έγινε αποδεκτή τόσο από το σύνολο των φορέων της αγοράς, όσο από το ίδιο το ΥΠΕΚΑ. Τον Οκτώβριο του 2013 κατατέθηκε η πρώτη νομοθετική ρύθμιση και το Δεκέμβριο του 2013, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στη σύσταση ειδικής Ομάδας Εργασίας χωρίς όμως τη συμμετοχή των φορέων της αγοράς.

Στα μέσα Μαΐου, η Ομάδα Εργασίας δημοσίευσε ένα αρχικό πόρισμα με το οποίο προτείνει μια παραλλαγή της πρότασης των φορέων της αγοράς. Το προτεινόμενο σχήμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και δυσνόητο για τους τελικούς καταναλωτές και δημιουργεί κίνητρα πολύ πιο αδύναμα από αυτά που ισχύουν σήμερα μέσω του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών σε Στέγες που όμως δεν δημιουργούν επαρκή ζήτηση για την ουσιαστική επανεκκίνηση της αγοράς.

Στις αρχές Ιουνίου, ο Σύνδεσμος μας δημοσίευσε συγκεκριμένη μελέτη, η οποία τεκμηριώνει τους πιο πάνω ισχυρισμούς και αποδεικνύει ότι οι προτάσεις μας δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την αγορά ενέργειας της χώρας. 

Επισημαίνεται ότι οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν: 

(α) την εφαρμογή όλων των χρεώσεων στο αποτέλεσμα του ενεργειακού συμψηφισμού, 

(β) την επέκταση του ορίου των 10kW που προτείνει η Ομάδα Εργασίας σε όλους τους καταναλωτές που συνδέονται στη χαμηλή τάση και 

(γ) τη δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων σε καθεστώς Net Metering όχι μόνο από ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και από μισθωτές αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων στεγάζεται σε μισθωμένα ακίνητα.

Δεδομένου ότι η αγορά βρίσκεται όχι απλά σε ύφεση, αλλά πρακτικά σε στασιμότητα για σχεδόν 2 χρόνια και ότι το θέμα αφορά τόσο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, ώστε κατά τη λήψη των τελικών αποφάσεων από το ΥΠΕΚΑ, να αποτιμηθεί και η αναπτυξιακή διάσταση του θέματος υιοθετώντας τις προτάσεις των φορέων της αγοράς.

Είμαστε στη διάθεση σας για την παροχή αναλυτικών διευκρινίσεων ή ακόμα και τη διενέργεια συνάντησης για την καλύτερη κατανόηση του θέματος από την πλευρά σας.

Με εκτίμηση,

Η Συντονιστική Επιτροπή

Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου