Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Τίτλοι Τέλους Για Τις Μικρές ΑΠΕ

Πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ δημοσίευσε το Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Net Metering 

Από την πρώτη στιγμή, τόσο ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ όσο και άλλοι φορείς της αγοράς τοποθετήθηκαν αρνητικά απέναντι στην πρόταση της Ομάδας Εργασίας, χαρακτηρίζοντας την αδύναμη να τονώσει τη ζήτηση της αγοράς και να ωφελήσει ένα σημαντικό αριθμό καταναλωτών και αντιπροτείνουν ένα καθαρό σχήμα Net Metering με ετήσιο συμψηφισμό όλων των χρεώσεων.

Για να γίνουν κατανοητές οι επιπτώσεις από την εφαρμογή κάθε σχήματος, δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα συγκεκριμένης μελέτης που εκπονήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό.

Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία δημοσιευμένα από το ΔΕΔΔΗΕ, το ΛΑΓΗΕ και το ΥΠΕΚΑ και χρησιμοποιεί την εμπειρία του Ειδικού Προγράμματος των Στεγών για να εκτιμήσει τη αναμενόμενη ζήτηση, επιτρέποντας έτσι την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων από την εφαρμογή των δυο διαφορετικών σχημάτων αυτοπαραγωγής.

Τα βασικά αποτελέσματα της μελέτης σε ότι αφορά την αναμενόμενη ζήτηση είναι τα εξής:


Εκτιμώμενη ζήτηση (εγκαταστάσεις /έτος)
Μέσο μέγεθος εγκατάστασης
Νέα εγκατεστημένη ισχύς ανά έτος
Αυτοπαραγωγή ΥΠΕΚΑ
1.500
4,3 kWp
6,5 MWp
Καθαρό Net Metering έως 10 kWp
3.500
4,5 kWp
15,0MWp


Επισημαίνεται ότι από τη φύση της μελέτης, τα πιο πάνω στοιχεία αποτελούν μέγιστες ασφαλείς εκτιμήσεις. Στην πράξη τα επίπεδα της τελικής ζήτησης αναμένεται να είναι χαμηλότερα. 

Συμπεράσματα

1.  Ακόμα και αν εφαρμοσθεί ένα καθαρό σχήμα Net Metering, με ετήσιο συμψηφισμό όλων χρεώσεων, η δεξαμενή των οικιακών καταναλωτών δεν επαρκεί για τη δημιουργία ζήτησης ικανής να τονώσει την αγορά.
Για τους λόγους αυτούς, εκτός από την εφαρμογή του ετήσιου συμψηφισμού για όλες τις χρεώσεις, επιβάλλεται επιπλέον η αύξηση του ορίου των 10 kWp και η δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων από μισθωτές, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο και οι μικρές επιχειρήσεις με καταναλώσεις μεγαλύτερες από αυτές των οικιακών καταναλωτών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα.

2.  Το σχήμα αυτοπαραγωγής που προτείνει η Ομάδα Εργασίας του ΥΠΕΚΑ, δημιουργεί μια δυναμική ανάλογη με αυτή που θα είχε το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών σε στέγες όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα, αν δεν υπήρχε το New Deal (εξ. Β’ 2013), γεγονός που επαληθεύει τις ανησυχίες των φορέων της αγοράς.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στα πλαίσια του Ειδικού Προγράμματος (FiT) όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα, αποτελεί πιο συμφέρουσα επιλογή για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Αφενός γιατί το οικονομικό όφελος που παρέχει το Ειδικό Πρόγραμμα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα είναι μεγαλύτερο από αυτό του σχήματος αυτοπαραγωγής που προτείνει το ΥΠΕΚΑ, αφετέρου γιατί το Ειδικό Πρόγραμμα επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση μιας  στέγης. 

Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται το εξής ερωτήματα:

Ποιοι είναι οι στόχοι που έθεσε η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στην Ομάδα Εργασίας και με βάση ποια κριτήρια σχεδιάσθηκε το προτεινόμενο σχήμα αυτοπαραγωγής;

Σε κάθε περίπτωση, με την εφαρμογή του προτεινόμενου σχήματος Αυτοπαραγωγής, το ΥΠΕΚΑ στέλνει ουσιαστικά ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά για το οριστικό τέλος των μικρών ΑΠΕ στη χώρα μας.

  •  Η αναλυτική μελέτη του Συνδέσμου με όλους τους υπολογισμούς δημοσιεύεται στη διεύθυνση:
  • Συνοπτικά οι θέσεις του Συνδέσμου για την εφαρμογή του NetMetering δημοσιεύονται στη διεύθυνση:

Γραφείο Τύπου
Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου