Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι η χώρα διεκδικεί έναν ενεργειακό ρόλο στην Ευρώπη αναφερόμενος στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της χώρας, τον αγωγό TAP και άλλες μεγάλες επενδύσεις όπως τη διασύνδεση των νησιών και την είσοδο επενδυτών στον ΑΔΜΗΕ.
Το ενεργειακό γίγνεσθαι της χώρας αλλάζει, όμως η αλλαγή αφορά μεγάλους επενδυτικούς ομίλους. Αυτό που έχει σημασία για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας είναι η καθημερινότητα. Και αυτή αποτυπώνεται εύλογα στους αριθμούς.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών www.energy.eu, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα, το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 29% για τα νοικοκυριά, 36% για τις μικρές επιχειρήσεις και 27% για τις μεσαίες επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με Εθνική Στατιστική Υπηρεσία το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε ακόμα κατά 20%. Αυξήσεις που έγιναν ταυτόχρονα με μια μοναδική για τα ιστορικά δεδομένα συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών και του κύκλου εργασιών των μικρών επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή, η αγορά των μικρών ΑΠΕ παραμένει παγωμένη, καταδικάζοντας στην απραγία χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες του τεχνικού κλάδου, ενώ χιλιάδες παραγωγοί μικρών φωτοβολταϊκών παραμένουν κι αυτοί παγωμένοι από τις οικονομικές συνέπειες της μονομερούς τροποποίησης των συμβάσεων τους.
Μοναδική διέξοδο αποτελεί η ουσιαστική και άμεση θεσμοθέτηση του Net Metering, που θα βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις να μειώσουν τα ενεργειακά τους κόστη και παράλληλα, θα δώσει διέξοδο στις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες του τεχνικού κλάδου, κάτι που αναγνώρισε η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, σε συνάντηση με το Σύνδεσμό μας το Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Από τον Απρίλιο του 2013, πέρασαν 6 ολόκληροι μήνες για να αναγνωρίσει το ΥΠΕΚΑ την αξία του μέτρου και να φέρει στη Βουλή την πρώτη νομοθετική ρύθμιση, χωρίς όμως δυνατότητα ουσιαστικής και άμεσης εφαρμογής.
Δυστυχώς, 12 μήνες μετά, το ΥΠΕΚΑ, εξετάζει ακόμα τις λεπτομέρειες, επικαλούμενο φόρτο εργασίας και τεχνικά/νομικά κωλύματα, χωρίς να παρέχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση, παρά τις έγγραφες εκκλήσεις μας προς το Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κο Κ. Μαθιουδάκη από τα μέσα Μαρτίου και τις καθημερινές μας τηλεφωνικές επαφές με στελέχη του ΥΠΕΚΑ.
Μοναδική ενημέρωση, αποτελούν φήμες που αναφέρονται σε περιορισμό της ισχύος έως 10 kWp, αποκλείοντας έτσι τις μικρές επιχειρήσεις, και για συμψηφισμό μόνο ενός μέρους των χρεώσεων ώστε να μειωθεί η ελκυστικότητα του μέτρου. Αποσπασματικές πληροφορίες που αν επιβεβαιωθούν, παραπέμπουν για μια ακόμα φορά σε ημίμετρα.
Την ίδια στιγμή, η Κύπρος κλείνει ήδη ένα χρόνο επιτυχούς εφαρμογής του μέτρου και ανανεώνει την ισχύ του αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη των καταναλωτών.
Είναι αυτή εικόνα οργανωμένης πολιτείας που μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη για τους πολίτες της;
Σε ποια ανάπτυξη αναφέρεται ο κος Πρωθυπουργός και ποιους τελικά αφορά;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου