Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΟ Σχέδιο Νόμου ΑΠΕ

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α


Ρυθμίσεις  θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

 

Άρθρο 1


Άδειες εγκατάστασης


1. Η παράγραφος 10 του άρθρου 8 του ν. 3468/2006 αντικαθίσταται ως εξής :
«10. α1) Η άδεια εγκατάστασης χορηγείται άπαξ, ισχύει για δύο (2) έτη και μπορεί να παρατείνεται έως δύο φορές, μετά από αίτημα του κατόχου της, σύμφωνα με τις ακόλουθες προϋποθέσεις.
α) Παράταση αρχικά για δύο (2) έτη εφόσον:
αα) έχουν εκτελεστεί έργα υποδομής του έργου ή και έργα σύνδεσης που αντιστοιχούν σε δαπάνες που υπερβαίνουν το 50% του συνολικού κόστους αυτών, ή
ββ) δεν συντρέχει η προϋπόθεση της ανωτέρω υποπερίπτωσης αα) αλλά έχουν συναφθεί οι συμβάσεις για την προμήθεια του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού ο οποίος απαιτείται για την υλοποίηση του έργο ή έχουν εκτελεστεί δαπάνες που υπερβαίνουν το 50% του κόστους αγοράς αυτού, ή
γγ) υφίσταται αναστολή με δικαστική απόφαση οποιασδήποτε άδειας απαραίτητης για τη νόμιμη εκτέλεση του έργου, ή
δδ) υφίσταται υποχρέωση από το θεσμικό πλαίσιο για διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.
β) Παράταση για δεκαοχτώ (18) επιπλέον μήνες, εφόσον:
αα) έχει εκτελεσθεί έργο, οι δαπάνες του οποίου καλύπτουν το 40% του συνολικού κόστους της επένδυσης, ή
ββ) υφίσταται αναστολή με δικαστική απόφαση οποιασδήποτε άδειας απαραίτητης για τη νόμιμη εκτέλεση του έργου.
β1) Εάν μέχρι την παρέλευση του χρονικού διαστήματος ισχύος της άδειας εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των παρατάσεων, δεν έχει υποβληθεί αίτημα στον αρμόδιο διαχειριστή για έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του σταθμού: α) ανακαλείται η άδεια παραγωγής και παύει να ισχύει κάθε άλλη διοικητική πράξη ή σύμβαση που αφορούν στο σταθμό και β) κινείται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων βάσει της απόφασης που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 4 παρ. 3 του ν. 2244/1994 (Α’ 168) και ο φορέας του σταθμού υποχρεούται στην αποκατάσταση του χώρου εγκατάστασης στη μορφή που είχε πριν την έκδοση της άδειας εγκατάστασης, εφόσον ο χώρος εγκατάστασης αφορά δημόσια γη.
γ1) Κατά παρέκκλιση της υποπαραγράφου β1, η άδεια παραγωγής δεν ανακαλείται εάν μέχρι την παρέλευση του χρονικού διαστήματος ισχύος της άδειας εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των παρατάσεων, έχει εκτελεστεί έργο που αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού κόστους της επένδυσης. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου: α) κινείται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων βάσει της απόφασης που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 4 παρ. 3 του ν. 2244/1994 (Α’ 168) και β) χορηγείται, κατά την κρίση της αδειοδοτούσας αρχής, νέα άδεια εγκατάστασης για ολοκλήρωση του έργου σε εύλογο χρόνο, που προσδιορίζεται από την αδειοδοτούσα αρχή, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω παράτασης. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου α) τροποποιείται η άδεια παραγωγής και προσαρμόζεται κατάλληλα η ισχύς ώστε το έργο να μπορεί να είναι λειτουργικό και β) εντός διαστήματος δύο (2) μηνών από τη λήξη της άδειας εγκατάστασης υποβάλλεται από τον κάτοχο της άδειας παραγωγής αίτημα για χορήγηση νέας άδειας εγκατάστασης συνοδευόμενο από την τροποποιημένη άδεια παραγωγής, τεκμηριωμένη πρόταση ολοκλήρωσης και σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
δ1) Στις περιπτώσεις: α) συγκροτημάτων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος μεγαλύτερης από εκατόν πενήντα (150) MW, β) έργων ΑΠΕ που συνδέονται με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα μέσω ειδικού προς τούτο υποθαλάσσιου καλωδίου ή άλλου έργου σύνδεσης του οποίου η κατασκευή απαιτεί χρονικό διάστημα που υπερβαίνει το διάστημα για το οποίο χορηγείται και παρατείνεται η άδεια εγκατάστασης, όπως βεβαιώνεται από τον Διαχειριστή του Συστήματος, γ) υβριδικών έργων Α.Π.Ε., και δ) μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων, επιτρέπεται η παράταση της ισχύος της άδειας εγκατάστασης για χρονικό διάστημα ίσο με αυτό που απαιτείται για την εκτέλεση του έργου, μετά την υποβολή και την έγκριση από την αδειοδοτούσα αρχή, τεκμηριωμένης πρότασης με συνημμένο χρονοδιάγραμμα από τον κάτοχο της άδειας.»
2. Με την επιφύλαξη των οριζόμενων στην απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου Ι.1 της παραγράφου Ι΄ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 (Α΄107) που αφορά τις ειδικότερες προϋποθέσεις για την υποβολή και επιστροφή των εγγυητικών επιστολών, καθώς και για το ύψος αυτών για σταθμούς που περιγράφονται στην υποπαράγραφο δ.1) της παραγράφου 10 του άρθρου 8 του ν. 3468/2006, για τη χορήγηση της παράτασης των περιπτώσεων α’ και β’ της υποπαραγράφου α.1) της παραγράφου 10 του άρθρου 8 του ν. 3468/2006 απαιτείται η υποβολή της εγγυητικής επιστολής της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου Ι.1 της παραγράφου Ι΄ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013, μετά την έναρξη ισχύος της, εάν αυτή δεν έχει υποβληθεί για τη χορήγηση ή τη διατήρηση σε ισχύ της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης κατά τα οριζόμενα στις περιπτώσεις 3 και 4 της υποπαραγράφου Ι.1 της παραγράφου Ι΄ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013. Το ποσό της ανωτέρω εγγυητικής επιστολής μειώνεται στο ένα τέταρτο του αρχικού ποσού εάν κατά την υποβολή του αιτήματος παράτασης της άδειας εγκατάστασης είναι σε ισχύ η σύμβαση σύνδεσης ή άλλως με τη θέση σε ισχύ της σύμβασης σύνδεσης.

Άρθρο 2


Μεγάλοι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί (ΥΗΣ)


1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 27 του ν. 3468/2006 όπως ισχύει, αντικαθίσταται από την έναρξη ισχύος του ν.4042/2012 (Α΄24) ως ακολούθως:
«4. Οι διατάξεις των άρθρων 7 και 8 του παρόντος νόμου που αφορούν στην εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και στη διαδικασία έκδοσης των σχετικών αδειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απαιτούνται από την κείμενη δασική νομοθεσία, εφαρμόζονται ομοίως και στις περιπτώσεις υδροηλεκτρικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος άνω των 15 MW, ανεξάρτητα από το φορέα κατασκευής και λειτουργίας. Για τους παραπάνω σταθμούς, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος που αφορούν στην προτεραιότητα ένταξης στο Σύστημα ή το Δίκτυο (κατανομή φορτίου), την εξασφάλιση εγγυημένης τιμής πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι διατάξεις της παραγράφου Α1 του άρθρου 25 και του άρθρου 25α του παρόντος. Ο τρόπος και η διαδικασία υποβολής των προσφορών έγχυσης των ανωτέρω υδροηλεκτρικών σταθμών, διέπονται αποκλειστικώς από τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.».
2. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 45 του ν. 998/1979 (Α 289) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται και για υδροηλεκτρικούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος άνω των 15 MW, ανεξάρτητα από το φορέα κατασκευής και λειτουργίας των σταθμών, συμπεριλαμβανομένων του φράγματος και της δημιουργούμενης για τη λειτουργία τους τεχνητής λίμνης, άλλων έργων για δημιουργία ταμιευτήρα αποθήκευσης νερού και εγκατάστασης αντλητικών συστημάτων καθώς και των έργων σύνδεσης και κάθε συνοδού έργου.».
3. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 58 του ν. 998/1979 (Α 289) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται και για υδροηλεκτρικούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος άνω των 15 MW, ανεξάρτητα από το φορέα κατασκευής και λειτουργίας των σταθμών, συμπεριλαμβανομένων του φράγματος και της δημιουργούμενης για τη λειτουργία τους τεχνητής λίμνης, άλλων έργων για δημιουργία ταμιευτήρα αποθήκευσης νερού και εγκατάστασης αντλητικών συστημάτων καθώς και των έργων σύνδεσης και κάθε συνοδού έργου.».
4. Στην υποπαράγραφο Ι.5 της παραγράφου Ι΄ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 προστίθεται περίπτωση 7 ως ακολούθως:
«7. Οι διατάξεις των περιπτώσεων 3 και 4 της υποπαραγράφου Ι.1 και οι διατάξεις της υποπαραγράφου Ι.2 της παρούσης παραγράφου δεν εφαρμόζονται στις περιπτώσεις υδροηλεκτρικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος άνω των 15 MW, καθώς και υδροηλεκτρικών σταθμών που διαθέτουν αντλητικό σύστημα και σύστημα αποθήκευσης ανεξάρτητα από το φορέα κατασκευής και λειτουργίας.».

Άρθρο 3


Μεταφορά θέσης εγκατάστασης


1. Σε περιπτώσεις όπου, μετά την χορήγηση της άδειας παραγωγής ή της Προσφοράς Σύνδεσης για σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ των άρθρων 3 και 4 του ν. 3468/2006 αντίστοιχα, μεταβάλλεται το νομικό ή κανονιστικό πλαίσιο χωροθέτησης με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εγκατάσταση του σταθμού στη θέση που είχε αρχικά προβλεφθεί, είναι δυνατή η άπαξ μεταβολή του τόπου εγκατάστασης, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου για τροποποίηση της άδειας παραγωγής ή της Προσφοράς Σύνδεσης αντίστοιχα.
2. Η νέα θέση εγκατάστασης πρέπει να είναι εντός ζώνης πέντε (5) χιλιομέτρων από τα όρια της περιοχής στην οποία βρισκόταν η αρχική θέση εγκατάστασης και στην οποία, δεν είναι δυνατή πλέον η εγκατάσταση του σταθμού για τους λόγους που αναφέρονται στην ανωτέρω παράγραφο 1.
3. Με την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του ν. 3468/2006 καθορίζονται τα ειδικότερα κριτήρια και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου. Τα ανωτέρω κριτήρια εφαρμόζονται από τον αρμόδιο Διαχειριστή και για τους σταθμούς του άρθρου 4 του ν. 3468/2006.
4. Στις περιπτώσεις του παρόντος άρθρου συνεχίζεται η διαδικασία υλοποίησης της επένδυσης κατόπιν τροποποίησης κατά προτεραιότητα των σχετικών αδειών και εγκρίσεων καθώς και της Προσφοράς Σύνδεσης και ανάλογης τροποποίησης των Συμβάσεων Σύνδεσης και Πώλησης.

Άρθρο 4


Όροι και προϋποθέσεις για εγκατάσταση μικρών Ανεμογεννητριών


1.Με την επιφύλαξη του άρθρου 6, η εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών που συνδέονται στο δίκτυο γίνεται αποκλειστικά στο πλαίσιο Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης μικρών Ανεμογεννητριών που καταρτίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία εκδίδεται έως 30/6/2014. Το Πρόγραμμα αφορά εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών για σταθμούς συνολικής ισχύος μέχρι 50 kW σε γήπεδα, οικόπεδα και κτιριακές εγκαταστάσεις, που εγχέουν ενέργεια στο δίκτυο διανομής.
2. Το πρόγραμμα καταρτίζεται με βάση μελέτη, στην οποία αποτυπώνονται τα μακροοικονομικά οφέλη και η επίπτωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, η βέλτιστη εκμετάλλευση του τοπικού αιολικού δυναμικού, η δυνατότητα απορρόφησης των τοπικών δικτύων, η ασφαλής λειτουργία των δικτύων καθώς και θέματα ασφαλούς λειτουργίας των ανεμογεννητριών.
3. Για την απορρόφηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολικό σταθμό μικρών ανεμογεννητριών μπορεί να προβλέπεται, με την υπουργική απόφαση της παραγράφου 1, ο συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον ίδιο χώρο στον οποίο αναπτύσσεται ο σταθμός. Με την απόφαση της παραγράφου 1 καθορίζεται, κατά παρέκκλιση των λοιπών διατάξεων που αφορούν στην ανάπτυξη αιολικών σταθμών, η αδειοδοτική διαδικασία, στην οποία περιλαμβάνεται και o τρόπος της υποβολής των σχετικών αιτήσεων, η τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας και η τυχόν διαφοροποίησή της σε σχέση με αυτή που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.3468/2006, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως την ισχύ του σταθμού και τη γειτνίασή του με το δίκτυο, το περιεχόμενο των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του ως άνω Ειδικού Προγράμματος.
4. Ο αρμόδιος Διαχειριστής απορρίπτει αιτήματα για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης, εάν διαπιστώσει ότι καταστρατηγούνται οι διατάξεις για την εξαίρεση από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ή για την υπαγωγή σε διαδικασία Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή για την αντιστοίχιση σε κατηγορία τιμολόγησης της παραγόμενης ενέργειας.
5. Δεν ικανοποιούνται περισσότερα από δύο (2) αιτήματα για προσφορά σύνδεσης ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ανά φορείς στη μετοχική ή εταιρική σύνθεση των οποίων συμμετέχει το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο με ποσοστό άνω του 50%. Επίσης δεν ικανοποιούνται αιτήματα για σταθμούς, για τη σύνδεση των οποίων απαιτείται, σε ευθεία απόσταση, ανάπτυξη νέου δικτύου μέσης τάσης μήκους άνω των χιλίων μέτρων (1.000 m).
6. Η περίπτωση δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 3468/2006 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«δ) αιολικές εγκαταστάσεις με εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ μικρότερη ή ίση των πενήντα  (50) kW».

Άρθρο 5


Επιμερισμός ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές περιοχών όπου εγκαθίστανται έργα Α.Π.Ε.


Το πρώτο εδάφιο και η περίπτωση (i) της παραγράφου Α.3 του άρθρου 25 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Α.3. Τα ποσά που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος κατά την παράγραφο Α.1 παρακρατούνται από τη ΛΑΓΗΕ ΑΕ και, για την περίπτωση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και αποδίδονται ως ακολούθως:
(i) Ποσό μέχρι ποσοστού 1% επί της, προ Φ.Π.Α., τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. αποδίδεται στους κατόχους άδειας προμήθειας που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακούς καταναλωτές των Δήμων, στους οποίους λειτουργούν σταθμοί Α.Π.Ε., με σκοπό το ανωτέρω ποσό να αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Δικαιούχοι του ανωτέρω ποσού είναι οι οικιακοί καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της δημοτικής ή, τοπικής κοινότητας του Δήμου, όπου λειτουργούν οι σταθμοί ΑΠΕ και έχουν ενεργή σύνδεση κατά την ημερομηνία εφαρμογής της διαδικασίας που προβλέπεται στην κατωτέρω απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το ποσό που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο συμψηφίζεται με τις χρεώσεις που περιλαμβάνονται στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζονται ο τρόπος προσδιορισμού και επιμερισμού των ανωτέρω ποσών, ο χρόνος εκκαθάρισης, τα ανώτατα όρια καταναλώσεων προς πίστωση των δικαιούχων, η σχετική διαδικασία και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση μπορεί να προβλέπεται η έκδοση αποφάσεων από τη ΡΑΕ για τον καθορισμό της τεκμαρτής μοναδιαίας πίστωσης για οικιακούς καταναλωτές σε ευρώ ανά μεγαβατώρα, βάσει της μεθοδολογίας που ορίζεται σε αυτήν, καθώς και ο τρόπος διάθεσης τυχόν υπολειπόμενου ποσού που προκύπτει από τη μεθοδολογία επιμερισμού, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας διάθεσης στον οικείο Δήμο.»

Άρθρο 6


Προσθήκη διατάξεων στο ν. 3468/2006


1. Μετά το άρθρο 8 του ν. 3468/2006 προστίθεται άρθρο 8Α ως εξής:
«Άρθρο 8Α
Προσφορές Σύνδεσης σε κορεσμένα δίκτυα
1. Ο Διαχειριστής του Συστήματος (Α.Δ.Μ.Η.Ε. Α.Ε.) εξακολουθεί να χορηγεί Οριστική Προσφορά Σύνδεσης σε αιτήματα για σύνδεση αιολικών σταθμών στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε περιοχές που χαρακτηρίζονται με απόφαση της Ρ.Α.Ε., που εκδίδεται κατά τις διατάξεις των δύο τελευταίων εδαφίων της περίπτωσης α) της παρ. 5 του άρθρου 3 του παρόντος, ως περιοχές με κορεσμένο δίκτυο, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική πρόσθετη ισχύς δεν θα υπερβαίνει το 20% της δυνατότητας συνολικής απορρόφησης ισχύος στην περιοχή από σταθμούς Α.Π.Ε., όπως αυτή έχει καθορισθεί με την ανωτέρω απόφαση της Ρ.Α.Ε.
2. Για λόγους ασφαλούς και ομαλής λειτουργίας του Συστήματος, οι σταθμοί της παραγράφου 1 μπορεί να εξαιρούνται από την προτεραιότητα στην κατανομή φορτίου που απολαμβάνουν οι λοιποί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. για τους οποίους έχει εκδοθεί οριστική Προσφορά Σύνδεσης πριν τον χαρακτηρισμό του δικτύου της περιοχής ως κορεσμένου και προς τούτο θα πρέπει να έχουν την τεχνική δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης σε εντολές του Διαχειριστή για μείωση της ισχύος ή και τη διακοπή της λειτουργίας τους. Ο Διαχειριστής θα προβαίνει στις αναγκαίες περικοπές ισχύος κατά προτεραιότητα στους σταθμούς της παραγράφου α’ που έχουν συνάψει Σύμβαση Σύνδεσης κατά την πλέον πρόσφατη ημερομηνία, εάν αυτό επιτρέπεται από την ομαλή λειτουργία του Συστήματος. Οι σχετικοί ειδικοί όροι που απαιτούνται τίθενται στην οριστική Προσφορά Σύνδεσης, καθώς και στη Σύμβαση Πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
3. Η Προσφορά Σύνδεσης που χορηγείται κατά την παράγραφο 1, δεσμεύει τον δικαιούχο και τον Διαχειριστή για δύο (2) έτη. Ο Διαχειριστής δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για την κατά την παράγραφο 2 περικοπτόμενη ισχύ, για την οποία δεν οφείλεται κανενός είδους οικονομική ή άλλη αποζημίωση, περιλαμβανομένης της προβλεπόμενης στην παράγραφο 8 του άρθρου 13 του παρόντος.»
2. Μετά το άρθρο 14 του ν. 3468/2006 προστίθεται άρθρο 14Α ως εξής:
«Άρθρο 14Α
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς
1. Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς σε εγκαταστάσεις τους που συνδέονται στο Δίκτυο. Για τις περιοχές που χαρακτηρίζονται από τη ΡΑΕ ως περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, σύμφωνα με τη διαδικασία των δύο τελευταίων εδαφίων της περίπτωσης α` της παρ. 5 του άρθρου 3 για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου ο Διαχειριστής του Δικτύου μπορεί να θέτει περιορισμούς στην απορροφώμενη ισχύ για λόγους ασφάλειας της λειτουργίας του Δικτύου ή του Διασυνδεδεμένου Συστήματος. Η παραγόμενη ενέργεια από το σταθμό που εγχέεται στο δίκτυο διανομής συμψηφίζεται σε κάθε κύκλο καταμέτρησης με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού που τροφοδοτεί ο σταθμός. Το πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό του προηγούμενου εδαφίου διοχετεύεται στο Δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από εισήγηση του Διαχειριστή και γνώμη της Ρ.Α.Ε., καθορίζονται ο τύπος, το περιεχόμενο και η διαδικασία κατάρτισης των συμβάσεων συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα. Με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου και ανάλογα με την πορεία του ελλείμματος του ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 (Α΄ 286)  μπορεί να καθορίζεται αποζημίωση από τον προμηθευτή υπέρ του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 ή και υπέρ του αυτοπαραγωγού για ποσοστό του πλεονάσματος ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό, όπως αυτό καθορίζεται με την ίδια απόφαση.
2. Οι σταθμοί του παρόντος άρθρου εξαιρούνται από την αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας βάσει των διατάξεων της περίπτωσης (β) της παρ. 3 του άρθρου 1, όπως ισχύει. Οι διατάξεις του άρθρου 13 του παρόντος και η διάταξη της  περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου Ι.4 της παραγράφου Ι΄ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 δεν εφαρμόζεται για τους σταθμούς για τους οποίους  χορηγείται οριστική προσφορά σύνδεσης βάσει των διατάξεων του παρόντος άρθρου και συνεπώς συνάπτεται η αντίστοιχη σύμβαση συμψηφισμού. Κατά τα λοιπά για την αδειοδότηση εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 3, 4 και 8 του παρόντος.
3. Η ισχύς των σταθμών του παρόντος άρθρου συνυπολογίζεται για την εκτίμηση της ενδεχόμενης κάλυψης των ορίων ισχύος που καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης (β) της παρ. 3 του άρθρου 1.
4. Ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εγκαθίστανται από δημόσιους φορείς στις εγκαταστάσεις τους στο πλαίσιο διευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι δυνατή η σύνδεσή τους τόσο στο Δίκτυο όσο και στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται στο Σύστημα ή το Δίκτυο, από τους σταθμούς του προηγούμενου εδαφίου, και μέχρι ποσοστό 20% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας, σε ετήσια βάση, αποζημιώνεται βάσει των τιμών του πίνακα της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 13.».

Άρθρο 7


Ρύθμιση θεμάτων τιμών αποζημίωσης ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ


1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 13 του ν. 3468/2006 (Α΄ 129) αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι τιμές του πίνακα της παραγράφου 1 αυξάνονται ενιαία κατ’ έτος σε ποσοστό 25% επί του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, όπως αυτός ορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.».
2. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009 αντικαθίστανται ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται μετά από γνώμη της ΡΑΕ, μπορεί να μεταβάλλονται και να εξειδικεύονται τα στοιχεία του ανωτέρω πίνακα και ιδίως όσον αφορά στις τιμές και την κατηγοριοποίηση ανά ισχύ και χρονική περίοδο αναφοράς καθώς και να καθορίζονται κατηγορίες ανά ειδικότερη κατασκευαστική τεχνολογία φωτοβολταϊκών πλαισίων. Για τη μεταβολή και εξειδίκευση αυτή λαμβάνονται κυρίως υπόψη η διείσδυση των φωτοβολταϊκών σταθμών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, ο βαθμός επίτευξης των εθνικών στόχων διείσδυσης των ΑΠΕ, το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης του εξοπλισμού και οι οικονομικές επιπτώσεις για τον καταναλωτή.».

Άρθρο 8


Έργα υποδομής σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας


Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 21 του ν. 4015/2011 (Α’ 210) όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου και όσον αφορά στην περίπτωση α’ της παραγράφου 6 του άρθρου 56 του ν.2637/1998 όπως ισχύει, εξαιρούνται α) φωτοβολταϊκοί σταθμοί, για τους οποίους έχουν υποβληθεί αιτήματα για χορήγηση Προσφοράς Σύνδεσης μετά την έναρξη ισχύος του ν.3851/2010 (04.06.2010) και μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος (21.09.2011), β) σταθμοί λοιπών τεχνολογιών Α.Π.Ε. και γ) έργα δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευής υποσταθμών και εν γένει κάθε κατασκευής που αφορά την υποδομή του ηλεκτρικού συστήματος.».

Άρθρο 9


Όροι δόμησης για αιολικές εγκαταστάσεις


1. Στο τέλος της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του από 24.05.1985 ΠΔ (Δ΄270), προστίθεται νέο εδάφιο (δ), ως ακολούθως:
«δ) Κατ΄ εξαίρεση χωρίς τη διαδικασία του εδαφίου (β) επιτρέπεται: αα) η καθ΄ ύψος υπέρβαση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ανεξαρτήτως του ύψους, στις περιπτώσεις αιολικών σταθμών για τους οποίους εκδίδεται απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, και ββ) η καθ΄ ύψος υπέρβαση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, μέχρι ύψους πύργου 29 μέτρων, στις περιπτώσεις αιολικών σταθμών οι οποίοι απαλλάσσονται της έκδοσης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις .».
2. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 3, του από 31.03.1987 ΠΔ (Δ΄303), προστίθεται νέο εδάφιο (γ), ως ακολούθως:
«γ) Κατ΄ εξαίρεση των διατάξεων του άρθρου 2, και χωρίς τη διαδικασία του εδαφίου (β), επιτρέπεται αα) η καθ΄ ύψος υπέρβαση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ανεξαρτήτως του ύψους, στις περιπτώσεις αιολικών σταθμών για τους οποίους εκδίδεται απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, και ββ) η καθ΄ύψος υπέρβαση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, μέχρις ύψους πύργου 29 μέτρων, στις περιπτώσεις αιολικών σταθμών οι οποίοι απαλλάσσονται της έκδοσης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.».


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’



Λοιπές διατάξεις

Άρθρο 10


Σύνθεση και συγκρότηση επιτροπής καθορισμού λατομικών περιοχών


Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 του ν. 1428/1984 (Α΄ 43), αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Η επιτροπή καθορισμού λατομικών περιοχών είναι οκταμελής, συγκροτείται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη και αποτελείται από έναν υπάλληλο ως τακτικό μέλος με τον αναπληρωτή του, προερχόμενους από κάθε μία από τις κατωτέρω υπηρεσίες:
1) το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ειδικότητας Μηχανικού Μεταλλείων,
2) τη Διεύθυνση Δασών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας,
3) τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ειδικότητας πολιτικού μηχανικού ή τοπογράφου μηχανικού ή αρχιτέκτονα μηχανικού,
4) την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου της έδρας του οικείου νομού ειδικότητας τοπογράφου μηχανικού ή πολιτικού μηχανικού. Σε περίπτωση που δεν υπηρετεί υπάλληλος της συγκεκριμένης ειδικότητας ορίζεται υπάλληλος προερχόμενος από την Τεχνική Υπηρεσία άλλου δήμου εντός των γεωγραφικών ορίων του νομού.
5) το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιο για θέματα αρχαιοτήτων,
6) τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, ειδικότητας μηχανικού, κατά προτίμηση πολεοδόμου χωροτάκτη,
7) το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) ειδικότητας γεωλόγου ή μηχανικού μεταλλείων και
8) έναν εκπρόσωπο των ΟΤΑ, οριζόμενο από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) της οικείας Περιφέρειας.
Οι υπάλληλοι των περιπτώσεων 1 και 5 ορίζονται από τον αρμόδιο Υπουργό, των περιπτώσεων 3, 4, 6 και 8 από τον Περιφερειάρχη, της περίπτωσης 2 από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της περίπτωσης 7 από τη Διοίκηση του ΙΓΜΕΜ.
Η επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία εφόσον παρίστανται τα 5/8 των μελών και οι αποφάσεις της λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών. Πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται ο υπάλληλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.
Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία της επιτροπής καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ο καθορισμός λατομικών περιοχών ισχύει για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία δημοσιεύσεως της οικείας αποφάσεως του Περιφερειάρχη, δύναται δε να παραταθεί για μία ακόμη διετία με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν αιτιολογημένης προτάσεως του Περιφερειάρχη.
Εφόσον δεν γίνει ενεργοποίηση της περιοχής εντός των προθεσμιών αυτών, η έκταση αποχαρακτηρίζεται με απόφαση του Περιφερειάρχη.»

Άρθρο 11


Τροποποίηση του άρθρου 3 του ν. 1428/1984


Στο άρθρο 3 του ν. 1428/1984 προστίθενται παράγραφοι 4α έως 4γ ως εξής:
«4α. Σε νησιωτικές περιοχές, στις οποίες η στενότητα των χώρων δεν παρέχει τη δυνατότητα τήρησης της απόστασης των χιλίων (1.000) μέτρων της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του ν. 1428/1984, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του ν. 2115/1993, ή σε παραμεθόριες περιοχές, στις οποίες υφίσταται επιτακτική ανάγκη εξασφάλισης αδρανών υλικών για την ομαλή λειτουργία της αγοράς  και την εκτέλεση δημοσίων έργων, είναι δυνατός ο περιορισμός της απόστασης αυτής, από μέρος ή το σύνολο των ορίων της λατομικής περιοχής, με την σχετική απόφαση καθορισμού της.
4β. Για τον περιορισμό της ανωτέρω απόστασης, η επιτροπή της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 1428/1984, συνεκτιμά την έκταση της λατομικής περιοχής, τη μορφολογία και το ανάγλυφο του εδάφους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πετρώματος που πρόκειται να εξορυχθεί και τον τρόπο εξόρυξής του, καθώς και το μέγεθος και το είδος του γειτνιάζοντος ρυμοτομικού σχεδίου και των κτισμάτων, με σκοπό την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, των περιοίκων και των διερχόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος.
4γ. Σε κάθε περίπτωση, ο περιορισμός της ανωτέρω απόστασης καθώς και οι αποστάσεις που προβλέπονται στις διατάξεις των παραγράφων 2, 3, 4 του άρθρου 85 του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΥΑ Δ7/Α/οικ.12050/2223/23.05.2011, Β΄ 1227), από τα όρια της λατομικής περιοχής δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερα από τα ελάχιστα προβλεπόμενα από τον συγκεκριμένο κανονισμό για τη χωροθέτηση των εξορυκτικών εργασιών με χρήση εκρηκτικών υλών.».

Άρθρο 12


Ρύθμιση μεταλλευτικών και λατομικών θεμάτων


1.Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 5 του ν. 4061/2012 (Α΄ 66) αντικαθίσταται ως εξής:
«Για την εκμίσθωση λατομείων επί ακινήτων, των οποίων η διαχείριση ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος είναι ο οικείος Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις της λατομικής νομοθεσίας».
2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 84 του ν.δ. 210/1973 (Α’ 277), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Από τα μισθώματα που βεβαιώνονται και εισπράττονται από το Ελληνικό Δημόσιο για την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας του Δημοσίου σε Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους, ποσοστό ύψους είκοσι τοις εκατό (20%) διατίθεται, για έκαστο Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στους οικείους Δήμους, εντός των ορίων των οποίων διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα, ανάλογα με το ποσοστό επιφάνειας του χώρου εκμετάλλευσης που εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων εκάστου Δήμου, σύμφωνα με τις ισχύουσες εγκεκριμένες τεχνικές μελέτες.
Η απόφαση διάθεσης κατά το προηγούμενο εδάφιο, εκδίδεται το δεύτερο εξάμηνο εκάστου έτους και αφορά τα μισθώματα που εισπράχθηκαν βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων των μισθωτών για το προηγούμενο έτος».
3. Το άρθρο 176 του ν.δ. 210/1973 (Α΄ 277), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών καθορίζεται τέλος, το οποίο επιβάλλεται από 1.1.2013, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια με αυτό για ενεργές, αποθεματικές και αργούσες παραχωρήσεις μεταλλείων και για άδειες μεταλλευτικών ερευνών.
2. Από τα τέλη που βεβαιώνονται και εισπράττονται ετησίως από το Ελληνικό Δημόσιο για ενεργές παραχωρήσεις μεταλλείων, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, ποσοστό ύψους είκοσι τοις εκατό (20%) διατίθεται, για έκαστη ενεργή παραχώρηση, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στους οικείους Δήμους, εντός των ορίων των οποίων διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα, ανάλογα με το ποσοστό επιφάνειας του χώρου εκμετάλλευσης που εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων εκάστου Δήμου, σύμφωνα με τις ισχύουσες εγκεκριμένες τεχνικές μελέτες.Η διάθεση αυτή θα γίνεται μόνον και αποκλειστικά για την κάλυψη του συνόλου των προϋπολογισμών συγκεκριμένων έργων που προγραμματίζονται από τους εν λόγω Δήμους και χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή την κάλυψη του συνόλου της εθνικής συμμετοχής για αντίστοιχα έργα που συνχρηματοδοτούνται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
3. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται επί των πάσης φύσεως παραχωρήσεων μεταλλείων, εφ’ όσον αυτές αφορούν εξόρυξη μεταλλευμάτων εξηρημένων υπέρ του Δημοσίου κατά τις διατάξεις του άρθρου 143 του παρόντος».
4. Η πρώτη διάθεση στους Δήμους του ποσοστού που προβλέπεται στις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος αφορά μισθώματα και τέλη αντίστοιχα, που βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν για το έτος 2013.
5. Στην παρ. 1 του άρθρου 84 του ν.δ. 210/1973, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 63 παρ. 1 του ν. 4042/2012 (Α’ 24), προστίθεται εδάφιο στ ως εξής:
«στ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξειδικεύεται ο τρόπος και τα κριτήρια υπολογισμού ή μεταβολής των μισθωμάτων έως του ανώτατου θεμιτού μισθώματος, όπως αυτό ορίζεται στα εδάφια α, β ,γ, δ και ε της παρούσας παραγράφου.»
6. Το άρθρο 23 του ν.δ. 210/1973 (ΦΕΚ Α’ 277 περί Μεταλλευτικού Κώδικος) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Με την αίτηση συνυποβάλλεται διπλότυπο είσπραξης του δημοσίου ταμείου τριών χιλιάδων (3000) Ευρώ ως δικαίωμα του Δημοσίου και πιστοποιητικό ιθαγενείας του αιτούντος φυσικού προσώπου, επί δε των Νομικών Προσώπων απόσπασμα Καταστατικού, περιέχον την έδρα και τον σκοπό αυτού. Το ως άνω ποσό αναπροσαρμόζεται ανά τριετία με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
2. Αιτήσεις για χορήγηση Άδειας Μεταλλευτικών Ερευνών, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, κατά τη δημοσίευση του παρόντος  υπόκεινται στην υποχρέωση καταβολής του ως άνω δικαιώματος του Δημοσίου της παραγράφου 1, εκτός εάν παραιτηθούν εκ του αιτήματός τους εντός  τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης.»


Άρθρο 13


Ρύθμιση Θεμάτων Ναξίας Σμύριδας


Το άρθρο 33 του Π.Δ. «Περί Κωδικοποιήσεως των κειμένων διατάξεων «περί Ναξίας Σμύριδος» (ΦΕΚ Α’ 429/28.9.1935) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 33
1. α) Επιτρέπεται η πώληση από τα εκάστοτε αποθέματα εξορυγμένης σμύριδας, που βρίσκονται στις αποθήκες του Δημοσίου στη νήσο Νάξο, σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πρέπει να υποβάλλουν είτε στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος είτε στο Γραφείο Σμυριδωρυχείων Νάξου τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
αα. Αίτηση στην οποία θα αναφέρεται η αιτούμενη προς αγορά ποσότητα σμύριδας και ο σκοπός και η χρήση αυτής, η οποία θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένη είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, σε περίπτωση φυσικού προσώπου, είτε από το νόμιμο εκπρόσωπο, σε περίπτωση νομικού προσώπου.
ββ. Διπλότυπο είσπραξης από δημόσιο ταμείο, υπέρ ΚΑΕ 2419, του ποσού που αντιστοιχεί στην προς αγορά ποσότητα σμύριδας το οποίο ορίζεται σε δέκα έξι  (16) ευρώ ανά τόνο για την Α’ ποιότητα και σε δώδεκα (12) ευρώ ανά τόνο για τη Β’ Ποιότητα και το οποίο δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
β) Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδεται από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος απόφαση έγκρισης διάθεσης της αιτούμενης ποσότητας σμύριδας και αποστέλλεται σήμα προς το Γραφείο Σμυριδωρυχείων Νάξου για παράδοση αυτής.
γ) Η απόφαση έγκρισης διάθεσης του προηγούμενου εδαφίου κοινοποιείται και στον ενδιαφερόμενο αγοραστή, ο οποίος θα πρέπει εντός χρονικού διαστήματος  δύο (2) μηνών, αρχόμενο από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης έγκρισης, να παραλάβει με ίδια μέσα από τις αποθήκες του Δημοσίου στη νήσο Νάξο ολόκληρη την αγορασθείσα ποσότητα, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τους τρεις χιλιάδες (3.000) τόνους ή εντός έξι (6) μηνών εφόσον η ποσότητα υπερβαίνει τους τρεις χιλιάδες (3.000) τόνους σμύριδας.
δ) Η μη ολοκλήρωση της παραλαβής του συνόλου της αγορασθείσας ποσότητας σμύριδας εντός των ανωτέρω χρονικών πλαισίων, έχει ως συνέπεια την υποχρέωση του αγοραστή σε πληρωμή ενοικίου και φυλάκτρων μέχρι την ολοκλήρωση της παραλαβής, με βάση τις τιμές που ορίζονται και ισχύουν κάθε φορά και καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών.
ε) Εφόσον η ποσότητα σμύριδας που βρίσκεται στις αποθήκες του Δημοσίου στη νήσο Νάξο, μειωθεί κάτω από 15.000 τόνους στην περίπτωση της σμύριδας Α’ ποιότητας ή κάτω από 30.000 τόνους στην περίπτωση της σμύριδας Β’ ποιότητας, τότε είναι δυνατή η αγορά σμύριδας μόνο μετά από πλειοδοτική δημοπρασία. Η τιμή προσφοράς των ενδιαφερομένων αγοραστών δε μπορεί να είναι μικρότερη από την τιμή που ορίζεται στο ως άνω στοιχείο β της παρούσας παραγράφου.
2.  Η μεταφορά της Ναξίας σμύριδας από τους χώρους συγκέντρωσης που ορίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία προς τους προκαθορισμένους χώρους των αποθηκών του Δημοσίου στη Νήσο Νάξο, πραγματοποιείται από ιδιώτη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, κατόπιν διενέργειας μειοδοτικού διαγωνισμού που προκηρύσσεται από την αρμόδια Υπηρεσία μετά από έγκριση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό ΚΑΕ 3323 (Φορέας 31/120).
3. Τα ποσά που προκύπτουν από πωλήσεις σμύριδας κάθε έτους και εγγράφονται στον ΚΑΕ 2419 θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη λειτουργία των σμυριδωρυχείων Νάξου και την κάλυψη μέρους ή όλου, των υποχρεώσεων του Δημοσίου που απορρέουν από αυτή, ιδίως σμυριδεργατικό δικαίωμα και ασφάλιση σμυριδωρύχων, για το επόμενο έτος.

Άρθρο 14


Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδοτείται το σύνολο του επιλέξιμου προϋπολογισμού των έργων με δικαιούχους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, που εντάσσονται ή έχουν ήδη ενταχθεί και υλοποιούνται στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α., στο πλαίσιο των δράσεων του ΥΠΕΚΑ «Πρόγραμμα Εξοικονομώ» και πρόσκληση 1.13 της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ όπως ισχύουν.

Άρθρο 15


Άδειες για έργα κατασκευής και συντήρησης υποδομών φυσικού αερίου


1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 47 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄ 57) αντικαθίσταται ως εξής:
«3. α) Οποιαδήποτε τομή ή εκσκαφή οδοστρώματος, ερείσματος, πεζόδρομου ή πεζοδρομίου εθνικής, επαρχιακής, δημοτικής ή κοινοτικής οδού, η οποία είναι απαραίτητη για την κατασκευή έργου, που εκτελείται από επιχείρηση κοινής ωφέλειας, οργανισμό, νομικό ή φυσικό πρόσωπο, επιτρέπεται να γίνει μόνο ύστερα από άδεια της αρμόδιας για τη συντήρηση της οδού υπηρεσίας, η οποία θεωρείται πριν από την έναρξη των εργασιών από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή. Στην άδεια αυτήν ορίζεται ο χρόνος μέσα στον οποίο θα ενεργείται η πλήρης αποκατάσταση της φθοράς του οδοστρώματος από την επιχείρηση ή το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου εκτελείται το έργο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες συντήρησης των οδών υποχρεούνται, μετά την παρέλευση της προθεσμίας η οποία ορίζεται στην άδεια, να αποκαθιστούν τις γενόμενες φθορές και να καταλογίζουν τη σχετική δαπάνη σε βάρος του οργανισμού, της επιχείρησης ή του προσώπου που εκτελεί ή για λογαριασμό του οποίου εκτελείται το έργο, κατά τις διατάξεις για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
β) Στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου αυτού καθώς και του άρθρου 7 παρ. 7 του ν. 3481/2006 δεν εμπίπτουν οι εταιρείες που εκτελούν εργασίες εγκατάστασης, τακτικής και έκτακτης συντήρησης των υπογείων δικτύων διανομής και παροχετεύσεων φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών εγκατάστασης, τακτικής και έκτακτης συντήρησης των μετρητικών και των ρυθμιστικών διατάξεων φυσικού αερίου, για τις οποίες εφαρμόζονται οι σχετικές προβλέψεις του άρθρου 7 παρ. 3 του ν. 2364/1995».
2. Στο άρθρο 3 του ν. 1080/1980 (Α΄ 246) προστίθεται παράγραφος 19 ως ακολούθως:
«19. Στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου και του άρθρου 13 του ΒΔ 24-9/20-10-1958 όπως αυτό ισχύει, δεν εμπίπτουν οι εταιρείες που εκτελούν εργασίες εγκατάστασης, τακτικής και έκτακτης συντήρησης των υπογείων δικτύων διανομής και παροχετεύσεων φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών εγκατάστασης, τακτικής και έκτακτης συντήρησης των μετρητικών και των ρυθμιστικών διατάξεων φυσικού αερίου, για τις οποίες εφαρμόζονται οι σχετικές προβλέψεις του άρθρου 7 παρ. 3 του ν. 2364/1995».

Άρθρο 16


1. Το άρθρο 1 του π.δ. 420/1987 (Α΄ 187) αντικαθίσταται ως εξής:
«Η εγκατάσταση δικτύου αερίων καυσίμων είναι υποχρεωτική για κάθε νέα οικοδομή που ανεγείρεται εντός των Περιφερειών, Περιφερειακών Ενοτήτων, Δήμων, Δημοτικών Ενοτήτων, Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων ή οικισμών, που προσδιορίζονται εκάστοτε με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λαμβάνοντας υπ' όψιν τον βαθμό διείσδυσης των αερίων καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα των οικείων Περιφερειών και την σχεδιαζόμενη ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων διανομής. Η ανωτέρω υποχρέωση αφορά σε οικοδομές που προορίζονται για χρήση κατοικίας, προσωρινής διαμονής, συνάθροισης κοινού, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, γραφείων, εμπορική και επαγγελματική χρήση οποιασδήποτε μορφής, για στέγαση Υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, καθώς και για βιομηχανική ή βιοτεχνική χρήση. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται τυχόν απαραίτητες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης».
2. Κάθε αναφορά στον πίνακα του άρθρου 1 του π.δ. 420/1987 νοείται ως αναφορά στην κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο.

Άρθρο 17


Τροποποιήσεις διατάξεων του ν. 4001/2011


1. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 4001/2011 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Η ΡΑΕ, δύναται με απόφασή της, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που διανύεται, να μεταφέρει κονδύλια μεταξύ λογιστικών κωδικών επί του προϋπολογισμού που εγκρίνεται κατά το προηγούμενο εδάφιο, με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το συνολικό ύψος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού».
2. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν. 4001/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«Στις κατά το προηγούμενο εδάφιο συγκροτούμενες επιτροπές και ομάδες μπορούν, άνευ άλλης διαδικασίας, να συμμετέχουν και πρόσωπα που δεν είναι μέλη της Γραμματείας της ΡΑΕ».
3. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 10 του ν. 4001/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η ΡΑΕ υποχρεούται να καλύπτει το σύνολο των εισφορών των μελών της σε φορείς κοινωνικής ή ιατρικής ασφάλισης, το οποίο βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον προϋπολογισμό της και κατά παρέκκλιση από κάθε σχετική γενική ή ειδική διάταξη της κείμενης νομοθεσίας».
4. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 10 του ν. 4001/2011 προστίθεται τρίτο εδάφιο ως εξής:
«Εφόσον οι ως άνω αποδοχές μέλους της Ρ.Α.Ε. που προέρχεται από φορέα του δημοσίου τομέα, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής, είναι χαμηλότερες εκείνων που αντιστοιχούν στη θέση που κατείχε πριν τον διορισμό του στη ΡΑΕ, οι αποδοχές του διατηρούνται αυτοδικαίως στο ύψος των αποδοχών που θα ελάμβανε στην οργανική του θέση στον φορέα από τον οποίο προέρχεται.»
5. Η παράγραφος 1 του άρθρου 45 του ν. 4001/2011 τροποποιείται ως ακολούθως:
«1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ύστερα από γνώμη της ΡΑΕ, θεσπίζεται ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΡΑΕ».
6. Στο άρθρο 63 του νόμου 4001/2011 προστίθεται παράγραφος 5, ως εξής:
«5. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 εφαρμόζονται αναλογικά και σε περιπτώσεις απόκτησης συμμετοχής σε Ανεξάρτητο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου».
7. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 63Ε του ν. 4001/2011 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«2. Το Εποπτικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ ΑΕ αποτελείται από επτά (7) μέλη.»
8. Η παράγραφος 2 του άρθρου 106 του ν. 4001/2011 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
 «2. Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ αποτελείται από επτά (7) μέλη, τα οποία διορίζονται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, ως εξής:
(α) τέσσερα (4) μέλη προτείνονται από τους μετόχους της ΑΔΜΗΕ ΑΕ,
(β) δύο (2) μέλη προτείνονται από το Ελληνικό Δημόσιο,
(γ) ένα (1) μέλος εκ του μόνιμου προσωπικού της ΑΔΜΗΕ ΑΕ.»
9. Η παράγραφος 6 του άρθρου 106 του ν. 4001/2011 (Α΄ 179) αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 και οι παράγραφοι 5 έως 7 του άρθρου 105 εφαρμόζονται τουλάχιστον για το ήμισυ των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου πλην ενός»
10. Μετά το άρθρο 143 του ν. 4001/2011, προστίθενται άρθρα 143Α, 143Β, και 143Γ ως εξής:
«Άρθρο 143Α
Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου
1. Η ΑΔΜΗΕ ΑΕ δύναται να συνάπτει συμβάσεις με καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, δυνάμει των οποίων συμφωνείται η παροχή Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου από τους καταναλωτές προς την ΑΔΜΗΕ ΑΕ (Συμβάσεις Διακοπτόμενου Φορτίου). Η Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου συνίσταται στην συνομολόγηση του δικαιώματος της ΑΔΜΗΕ ΑΕ να προβαίνει μονομερώς σε πρόσκαιρο περιορισμό της ενεργού ισχύος των αντισυμβαλλομένων της καταναλωτών μέχρι ενός συμφωνημένου ορίου, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος.
2. Οι κατηγορίες καταναλωτών που δικαιούνται να καταρτίσουν Συμβάσεις Διακοπτόμενου Φορτίου, οι προϋποθέσεις κατάρτισης και το ελάχιστο υποχρεωτικό περιεχόμενο των Συμβάσεων Διακοπτόμενου Φορτίου, οι λόγοι ενεργοποίησης της Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου, ο τρόπος προσδιορισμού, καθώς και ο τρόπος, ο χρόνος και οι προϋποθέσεις καταβολής του οικονομικού ανταλλάγματος των συμβαλλομένων σε αυτές καταναλωτών, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με την ίδια απόφαση μπορεί να προβλέπεται κείμενο πρότυπης Σύμβασης Διακοπτόμενου Φορτίου, σύμφωνα με το οποίο θα καταρτίζονται οι σχετικές συμβάσεις.
3. Η κατάρτιση Συμβάσεων Διακοπτόμενου Φορτίου δεν είναι υποχρεωτική για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Άρθρο 143Β


Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού


1. Σε όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι συνδεδεμένες στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή στο Δίκτυο, επιβάλλεται Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού. Στις ανωτέρω μονάδες παραγωγής περιλαμβάνονται όλες ανεξαιρέτως οι μονάδες που εγχέουν ηλεκτρική ενέργεια στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή στο Δίκτυο, δηλαδή τόσο οι συμβατικές μονάδες παραγωγής όσο και οι μονάδες παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

2. Το Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού διαφοροποιείται ανά κατηγορία μονάδων παραγωγής  (λιγνιτικές, πετρελαϊκές, υδροηλεκτρικές, Φυσικού Αερίου, αιολικά, φωτοβολταϊκά, φωτοβολταϊκά Ειδικού Προγράμματος Στεγών, Μικρά Υδροηλεκτρικά, Βιοαέριο/Βιομάζα και ΣΗΘΥΑ (< 35 MWE) και  υπολογίζεται για κάθε κατηγορία Μονάδων Παραγωγής σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

ΜΤΑΕu = ΒΠΠΕ × ΣΔu × ΣΚΕu

όπου:

MTAEu :
Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού ανά μονάδα παραγωγής
ΒΠΠΕ :
Βασικό Ποσοστό Παρακράτησης Εσόδων ίσο με 2%
ΣΔu :
Συντελεστής Διαφοροποίησης ανά κατηγορία μονάδων παραγωγής
ΣΚΕu :
Συνολικά Καθαρά Έσοδα της Μονάδας Παραγωγής

Ως Συνολικά Καθαρά Έσοδα μιας Μονάδας Παραγωγής u (ΣΚΕu) ορίζονται:

·         για Κατανεμόμενες Μονάδες, το αλγεβρικό άθροισμα των πιστώσεων & χρεώσεων της μονάδας που προέρχονται από πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και προκύπτουν ως αποτέλεσμα των εκκαθαρίσεων της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που διενεργούνται από την  ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και την ΛΑΓΗΕ Α.Ε. αντίστοιχα,

·         για τις Μονάδες ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ του Άρθρου 143 του Ν. 4001/2011 το αλγεβρικό άθροισμα των πιστώσεων & χρεώσεων της μονάδας που προέρχονται από πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και προκύπτουν ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της Συμβάσεως Πωλήσεως Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και του Παραγωγού,
·         για τα Φωτοβολταϊκά του Ειδικού Προγράμματος Στεγών, η πίστωση που προκύπτει ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της Συμβάσεως Συμψηφισμού Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ του εκάστοτε Προμηθευτή και του Παραγωγού,
·         για τις Κατανεμόμενες Μονάδες ΣΥΘΗΑ το αλγεβρικό άθροισμα των πιστώσεων & χρεώσεων της μονάδας που προέρχονται από πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και προκύπτουν αφενός ως αποτέλεσμα των εκκαθαρίσεων της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που διενεργούνται από την  ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και την ΛΑΓΗΕ Α.Ε. αντίστοιχα και αφετέρου από την εφαρμογή της Συμπληρωματικής Συμβάσεως Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Κατανεμόμενης Μονάδας ΣΥΘΗΑ μεταξύ της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και του Παραγωγού.
Στα ως άνω συνολικά έσοδα συμπεριλαμβάνονται τυχόν επιβαλλόμενοι φόροι εξαιρουμένου του ΦΠΑ.

Οι κατηγορίες μονάδων παραγωγής, για τις οποίες δύναται να λάβει διαφορετικές τιμές ο ΣΔ καταγράφονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Κατηγορία Μονάδων Παραγωγής

Λιγνιτικές
Κατανεμόμενες
Πετρελαϊκές
Υδροηλεκτρικές

Φυσικού Αερίου

Αιολικά πάρκα στη στεριά

Αιολικά πάρκα στη θάλασσα

Μικρά Υδροηλεκτρικά

Φωτοβολταϊκά ισχύος < 100 kWp

Φωτοβολταϊκά ισχύος > 100 kWp
ΑΠΕ/ ΣΗΘΥΑ άρθρου 143
Φωτοβολταϊκά Ειδικού Προγράμματος Στεγών
του ν. 4001/2011
Ηλιακά ισχύος < 5MW

Ηλιακά ισχύος > 5MW

Γεωθερμία

Βιοαέριο/Βιομάζα

Λοιπές ΑΠΕ

ΣΗΘΥΑ ( < 35 MWe)
Κατανεμόμενες ΣΗΘΥΑ
ΣΗΘΥΑ με ΦΑ > 35 MWe - ΣΗΘΥΑ Τμήμα
ΣΗΘΥΑ με ΦΑ > 35 MWe - Κατανεμόμενο Τμήμα

Ο συντελεστής διαφοροποίησης ανά κατηγορία Μονάδων Παραγωγής καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έτσι ώστε η χρέωση που προκύπτει να λαμβάνει υπόψη την επίδραση της κάθε κατηγορίας Μονάδων Παραγωγής στην ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας και να εξισορροπεί τις οικονομικές συνέπειες μεταξύ των κατηγοριών.
3. Οι χρεώσεις που προκύπτουν από την επιβολή του Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού εισπράττονται μηνιαίως ως εξής:
α) Όσον αφορά στις συμβατικές Μονάδες Παραγωγής που είναι συνδεδεμένες στο Σύστημα υπολογίζονται και εισπράττονται από την ΑΔΜΗΕ ΑΕ..
β) Όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά του ειδικού προγράμματος στεγών υπολογίζονται και παρακρατούνται απευθείας και με ευθύνη του εκάστοτε προμηθευτή και αποδίδονται στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
γ) Όσον αφορά στις λοιπές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπολογίζονται και παρακρατούνται απευθείας και με ευθύνη της ΛΑΓΗΕ ΑΕ και αποδίδονται στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
4. Λεπτομέρειες σχετικά με την επιβολή και τον τρόπο και χρόνο είσπραξης του Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού καθορίζονται στον Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Άρθρο 143Γ
Ειδικός Λογαριασμός Αποθεματικού Ασφάλειας Εφοδιασμού
1. Η ΑΔΜΗΕ ΑΕ τηρεί και διαχειρίζεται Ειδικό Λογαριασμό Αποθεματικού Ασφάλειας Εφοδιασμού, πλήρως διαχωρισμένο από τους λοιπούς λογαριασμούς της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, μέσω του οποίου ανακτά πλήρως τα ποσά που καταβάλλει στους αντισυμβαλλόμενους σύμφωνα με το άρθρο 143Α.
2. Έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού Αποθεματικού Ασφάλειας Εφοδιασμού είναι τα έσοδα από την επιβολή του Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΜΤΑΕ).
3. Τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού Αποθεματικού Ασφάλειας Εφοδιασμού χρησιμοποιούνται από την ΑΔΜΗΕ ΑΕ αποκλειστικά για την καταβολή του οικονομικού αντισταθμίσματος στους αντισυμβαλλομένους της στο πλαίσιο Συμβάσεων Διακοπτόμενου Φορτίου, σύμφωνα με το άρθρο 143Α.

Άρθρο 18


Θέματα Προσωπικού


1. Στο άρθρο 125 παρ. 1 του ν. 4001/2011, μετά τις λέξεις: «…της εισφερόμενης Γενικής Διεύθυνσης Διανομής της ΔΕΗ ΑΕ.» προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Εξαιρείται το προσωπικό που υπηρετεί στη Διεύθυνση Πληροφορικής, το οποίο, εφ’ όσον το επιθυμεί, δύναται να μεταφερθεί στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ έως την 30.06.2013, καθώς και το προσωπικό που είναι αποσπασμένο στον πρώην ΟΑΠ-ΔΕΗ, βάσει του άρθρου 34 παρ. 7 του ν. 2773/99 (Α’ 286), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 26 παρ. 3 του ν. 2919/01 (Α’ 128) και μεταφέρθηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΤΑΥΤΕΚΩ βάσει του ν. 3655/2008, το οποίο, εφόσον επιθυμεί τη διακοπή της απόσπασής του, δύναται να μεταφερθεί στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».
2. Ειδικώς για το προσωπικό των ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ ΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ, το ανώτατο όριο των επιτρεπόμενων κατ’ έτος και κατά μήνα ημερών εκτός έδρας της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν. 2685/1999 (Α΄ 35) και το μηνιαίο όριο των χιλιομέτρων της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2Α  του άρθρου 7 του ν. 2685/1999, επιτρέπεται να καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και πέραν των ορίων που τίθενται με τις παραπάνω διατάξεις, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και τις διαμορφούμενες κάθε φορά συνθήκες.
3. Η παρ. 4, του άρθρου 20 του ν. 3846/2010 (Α’ 66) αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δύναται να αποσπώνται μισθωτοί της ΔΕΗ Α.Ε. και των θυγατρικών της, κατόπιν αιτήσεώς τους, στο ΤΑΥΤΕΚΩ (στο Τμήμα Προσωπικού και Διοικητικής Υποστήριξης ΔΕΗ της Διεύθυνσης Διοικητικού, στη Διεύθυνση Οικονομικού σε αντικείμενα που αφορούν στη ΔΕΗ Α.Ε και σης θυγατρικές της, καθώς και στα Τμήματα Εσόδων και Απονομής Εφάπαξ ΔΕΗ και Παροχών Πρόνοιας Ασφαλισμένων ΚΑΠ-ΔΕΗ της Διεύθυνσης Παροχών Πρόνοιας), στον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του  ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΕΤΕΑ. Προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι η σύμφωνη γνώμη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΔΕΗ Α.Ε. και των θυγατρικών της και του Διοικητικού Συμβουλίου εκάστου Ασφαλιστικού Φορέα. Με όμοια απόφαση, υπάλληλοι της ΔΕΗ Α.Ε. αποσπασμένοι στον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μπορεί να αποσπώνται στους Τομείς Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ και αντίστροφα, ύστερα από γνώμη των Διοικητικών Συμβουλίων των οικείων φορέων. Η απόσπαση υπαλλήλων της ΔΕΗ Α.Ε. από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ στο ΤΑΥΤΕΚΩ δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 10% του αριθμού των αποσπασμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 3655/2008 (Α' 58), υπαλλήλων της ΔΕΗ Α.Ε. στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Με απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας δύναται να αποσπώνται στον ΕΟΠΥΥ μισθωτοί της ΔΕΗ Α.Ε. και των θυγατρικών της, κατόπιν αιτήσεως τους, ύστερα από σύμφωνη γνώμη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΔΕΗ και των θυγατρικών της και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ. Οι μισθωτοί της ΔΕΗ Α.Ε και των θυγατρικών της που θα αποσπώνται στους Ασφαλιστικούς Φορείς θα μισθοδοτούνται βάσει των οριζομένων στο άρθρο 13 της από 31.12.2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 256).
4. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ν. 3468/2006 (Α΄ 129) προστίθενται από την έναρξη ισχύος του δευτέρου κεφαλαίου του ν. 4024/2011 νέα εδάφια ως εξής:
«Οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του ν. 4024/2011 εφαρμόζονται και για τον μόνιμο υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που τοποθετείται στην ανωτέρω θέση του προϊσταμένου με σύγκριση των αποδοχών που ελάμβανε στις 31.10.2011 στη θέση που κατείχε και των αποδοχών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για την εν λόγω θέση προϊσταμένου. Μετά την για οποιοδήποτε λόγο λήξη της θητείας του υπαλλήλου, για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του ν. 4024/2011 και μέχρι την κάλυψη του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται σε αυτές, γίνεται νέα σύγκριση αποδοχών με βάση τις αποδοχές της οργανικής του θέσης πριν και μετά την έναρξη ισχύος του δευτέρου κεφαλαίου του ν. 4024/2011.»
5. Στο τέλος του άρθρου 21 του νόμου 4024/2011 προστίθεται νέα παράγραφος 7 ως ακολούθως:
«7. Το ύψος της αμοιβής αξιολογητών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που υλοποιούνται με αποφάσεις προκηρύξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του νόμου 3769/2009 (Α΄ 105) οι οποίες εκδόθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου 3769/2009 και στις οποίες το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας εκτελούσε καθήκοντα ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης δυνάμει της ανωτέρω διάταξης, καθορίζεται κατά παρέκκλιση των ανωτάτων μηνιαίων ορίων του παρόντος άρθρου και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εξακόσια (600) ευρώ ανά αξιολογούμενο φάκελο. Η μεθοδολογία και το ύψος της ανωτέρω αμοιβής καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου για τα ως άνω προγράμματα Υπουργού, μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής διαχείρισης του μητρώου των αξιολογητών.».
6. Η διάταξη του άρθρου 9 παρ. 30 του ν. 4057/2012 (Α’ 54) δεν εφαρμόζεται για την πλήρωση των θέσεων που προκηρύχθηκαν με την υπ’ αριθμ. 1/2008 Προκήρυξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την πλήρωση δεκατεσσάρων (14) θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στη Γραμματεία της Αρχής (ΦΕΚ τ. Α.Σ.Ε.Π. 699/31.12.2008), οι οποίες και κατανεμήθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΠ.1/207/4161/7.2.2013 απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Β’ 349).
7. Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 34 του ν. 4024/2011 (Α’ 226) δεν εφαρμόζεται για τις κενές θέσεις εργαζομένων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
8. Οι θέσεις που έχουν συσταθεί στη Ρ.Α.Ε. με την παράγραφο 10 του άρθρου 34 του ν.3734/2009, διατηρούνται, και καλύπτονται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με διάρκεια από την 01.01.2013 έως και την 31.12.2014. Για την σύναψη των συμβάσεων αυτών ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται στο τρίτο και τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 5 του ν. 3294/2004 κατά παραπομπή από το τρίτο και τέταρτο εδάφιο της ως άνω παραγράφου 10 του άρθρου 34 του ν.3734/2009. Η παροχή υπηρεσίας στις θέσεις αυτές δεν γεννά οποιοδήποτε δικαίωμα αποζημίωσης ή άλλη αξίωση ή προνόμιο μετά τη λήξη των συμβάσεων. Οι δαπάνες που προκαλούνται βαρύνουν αποκλειστικά τον προϋπολογισμό της ΡΑΕ.

Άρθρο 19


Τροποποίηση των ν. 3054/2002 και 4123/2013


1. Η Κατηγορία VI της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 3054/2002 (Α΄ 230) αντικαθίσταται ως εξής:
«Κατηγορία VI:
Νάφθα, πετρελαϊκό κωκ, λιπαντικά.»
2. Τα εδάφια α και β της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ν. 3054/2002 αντικαθίστανται ως εξής:
«α. Ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο. Το νομικό πρόσωπο στο οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η Άδεια Εμπορίας πρέπει να έχει τουλάχιστον εταιρικό κεφάλαιο:

Για την άδεια κατηγορίας Α, ανάλογα με τον όγκο πωλήσεων πετρελαιοειδών προϊόντων κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, ως εξής:
Εταιρικό Κεφάλαιο
Όγκος Πωλήσεων
(κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος)
Έως και 300.000 Μ.Τ.
500.000 ΕΥΡΩ
Από 300.000 Μ.Τ. έως και 600.000 Μ.Τ.
1.000.000 ΕΥΡΩ
Άνω των 600.000 Μ.Τ.
1.500.000 ΕΥΡΩ


Για την άδεια κατηγορίας Β1:
500.000 ΕΥΡΩ
Για την άδεια κατηγορίας Β2:
500.000 ΕΥΡΩ
Για την άδεια κατηγορίας Γ:
500.000 ΕΥΡΩ
Για την άδεια κατηγορίας Δ:
500.000 ΕΥΡΩ

β. Διαθεσιμότητα αποθηκευτικών χώρων. Οι αποθηκευτικοί χώροι πρέπει να είναι ιδιόκτητοι, μισθωμένοι ή να έχουν παραχωρηθεί κατ’ αποκλειστική χρήση. Η μίσθωση και η παραχώρηση της χρήσης πρέπει να έχουν διάρκεια ίση τουλάχιστον με το χρόνο ισχύος της άδειας και να αποδεικνύονται εγγράφως. Οι αποθηκευτικοί χώροι πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση της διακίνησης Προϊόντων και της τήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης και να έχουν την αναγκαία και κατάλληλη δυναμικότητα για την άσκηση της Εμπορίας. Οι αποθηκευτικοί χώροι πρέπει να έχουν τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις προδιαγραφές και να διαθέτουν τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό για την ασφαλή αποθήκευση και ομαλή διακίνηση των Προϊόντων. Οι αποθηκευτικοί χώροι πρέπει να συνδέονται με σύστημα αγωγών, με Διυλιστήρια ή με θάλασσα ή με σιδηροδρομικό δίκτυο, εκτός από τις εγκαταστάσεις για αποθήκευση υγραερίων και ασφάλτου προς τις οποίες η σύνδεση γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι αποθηκευτικοί χώροι μπορούν να βρίσκονται και εντός χώρου Διυλιστηρίου. Οι αποθηκευτικοί χώροι μπορεί να θεωρούνται και αποθήκες τήρησης Αποθεμάτων Έκτακτης Ανάγκης.
Σε περίπτωση που η σύνδεση των αποθηκευτικών χώρων μέσω συστήματος αγωγών, με Διυλιστήρια, με θάλασσα ή με σιδηροδρομικό δίκτυο δεν είναι αποδεδειγμένα εφικτή, οι αποθηκευτικοί χώροι τροφοδοτούνται με βυτιοφόρα οχήματα, υπό την προϋπόθεση ότι για τα διακινούμενα καύσιμα έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενοι δασμοί και φόροι. Οι αποθηκευτικοί αυτοί χώροι δεν θεωρούνται ως αποθήκες τήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης.   
Ο ελάχιστος όγκος αποθηκευτικών χώρων που υποχρεούνται να διαθέτουν οι κάτοχοι Άδειας Εμπορίας της κατηγορίας Α΄ υπολογίζεται με βάση τον όγκο των πωλήσεων πετρελαιοειδών προϊόντων που αυτοί πραγματοποίησαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, ως εξής:

Όγκος Πωλήσεων
(κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος)
Διαθεσιμότητα αποθηκευτικών χώρων
Έως και 300.000 Μ.Τ.
4.000 κυβικά μέτρα
Από 300.000 Μ.Τ. έως και 600.000 Μ.Τ.
7.000 κυβικά μέτρα
Άνω των 600.000 Μ.Τ.
13.000 κυβικά μέτρα

Ο ελάχιστος όγκος αποθηκευτικών χώρων για τις υπόλοιπες κατηγορίες Άδειας Εμπορίας καθορίζεται ως εξής:

Για την άδεια κατηγορίας Β1:
5.000 κυβικά μέτρα
Για την άδεια κατηγορίας Β2:
5.000 κυβικά μέτρα
Για την άδεια κατηγορίας Γ:
500 κυβικά μέτρα
Για την άδεια κατηγορίας Δ:
2.000 κυβικά μέτρα

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζονται οι προδιαγραφές ασφαλούς σχεδίασης, κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών προϊόντων των εταιρειών Διύλισης, Εμπορίας, Διάθεσης Βιοκαυσίμων, Λιανικής Εμπορίας και Μεγάλων Τελικών Καταναλωτών.»
3. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 7 του ν. 3054/2002 αντικαθίσταται ως εξής:
«Όσοι κάτοχοι Άδειας Πωλητή πετρελαίου θέρμανσης δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους δύνανται να προμηθεύονται τα προϊόντα αυτά από άλλους κατόχους άδειας που διαθέτουν τέτοιους χώρους ή από εταιρείες εμπορίας με άδεια κατηγορίας Α΄. Ο εκάστοτε κύριος των ανωτέρω πετρελαιοειδών προϊόντων φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ποιότητα και ποσότητα των προϊόντων που διακινεί και διαθέτει, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 3054/2002 όπως ισχύει».
4. Τα δύο πρώτα εδάφια της περίπτωσης ε της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν. 3054/2002 αντικαθίσταται ως εξής:
«Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του άρθρου 15 παράγραφος 8α περίπτωση α, τα μεταφορικά μέσα κατάσχονται άμεσα. Στους ιδιοκτήτες των ανωτέρω μεταφορικών μέσων επιβάλλεται πρόστιμο επτά χιλιάδων (7.000) ευρώ ανά παράβαση και αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας του μεταφορικού μέσου για διάστημα έξι (6) μηνών.»
5. Στο άρθρο 8 του ν.4123/2013 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:
«5. ΚΦΔΑ ή οικονομικοί φορείς άλλων κρατών μελών, με υποχρεώσεις διατήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με την Οδηγία 2009/119/ΕΚ μπορούν να τις μεταβιβάζουν στον ΚΦΔΑ ή σε οικονομικούς φορείς της χώρας της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με τα άρθρα 7 παρ 3 και 8 παρ. 1 της ανωτέρω Οδηγίας και με την επιφύλαξη των διατάξεων του Κανονισμού Τήρησης Αποθεμάτων Έκτακτης Ανάγκης του άρθρου 19 παρ. 3 του παρόντος νόμου»
6. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 19 του ν. 4123/2013 (Α΄43), αντικαθίσταται ως εξής:
«Το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον της υποχρέωσης των κατόχων αδειών διύλισης για διατήρηση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης, διατηρείται με τη μορφή των προϊόντων των κατηγοριών Ι, ΙΙ και ΙΙΙ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 3054/2002.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄




Τελικές, μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις



Άρθρο 20




Τελικές και μεταβατικές διατάξεις

1. α) Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης 4 της υποπαραγράφου Ι.1 της παραγράφου Ι΄ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 οι λέξεις «βάσει της περίπτωσης 2 της υποπαραγράφου Ι.1 του παρόντος,»  αντικαθίστανται με τις λέξεις «βάσει της περίπτωσης 2 της υποπαραγράφου Ι.5 του παρόντος,».
β) Στο τρίτο εδάφιοτης περίπτωσης 4 της υποπαραγράφου Ι.1 της παραγράφου Ι΄ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 οι λέξεις «στην παράγραφο 3 και μειώνεται βάσει των διατάξεων της ίδιας παραγράφου.» αντικαθίστανται με τις λέξεις «στην περίπτωση 3 και μειώνεται βάσει των διατάξεων της ίδιας περίπτωσης της παρούσης υποπαραγράφου.».
γ) Στην υποπερίπτωση γ΄ της περίπτωσης 2 της υποπαραγράφου Ι.2 της παραγράφου Ι΄ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 οι λέξεις «με την υποβολή της εγγυητικής επιστολής της περίπτωσης 3 της παραγράφου Ι.1..» αντικαθίστανται με τις λέξεις «με την υποβολή της εγγυητικής επιστολής της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου Ι.1.».
δ) Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης 4 της υποπαραγράφου Ι.2 της παραγράφου Ι΄ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 οι λέξεις «Το ετήσιο τέλος της πρώτης παραγράφου οφείλεται ολόκληρο και για το ημερολογιακό έτος,»  αντικαθίστανται με τις λέξεις «Το ετήσιο τέλος της περίπτωσης 1 της παρούσης υποπαραγράφου οφείλεται ολόκληρο και για το ημερολογιακό έτος,».
ε) Στην περίπτωση 5 της υποπαραγράφου Ι.4 της παραγράφου Ι΄ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013  οι λέξεις «Η αναστολή σύναψης συμβάσεων των δύο προηγούμενων παραγράφων» αντικαθίστανται με τις λέξεις «Η αναστολή σύναψης συμβάσεων των δύο προηγούμενων περιπτώσεων».
στ) Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Ι.5 της παραγράφου Ι΄ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 οι λέξεις «των περιπτώσεων 3 και 4 του παρόντος.»  αντικαθίστανται με τις λέξεις «των περιπτώσεων 3 και 4 της υποπαραγράφου Ι.1 του παρόντος.»
ζ) Στο τέλος της περίπτωσης 6 της υποπαραγράφου Ι.5 της παραγράφου Ι΄ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 οι λέξεις «όπως ίσχυε πριν την αντικατάστασή της με το ν.3094/2012» αντικαθίστανται με τις λέξεις «όπως ίσχυε πριν την αντικατάστασή της με την υποπαράγραφο 2 της  παραγράφου Ι.2 του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012.»
η) Στην αρχή της περίπτωσης  6 της υποπαραγράφου Ι.5 της παραγράφου Ι΄ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 οι λέξεις «Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων της υποπαραγράφου 3 της παραγράφου Ι.2» αντικαθίστανται με τις λέξεις «Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων της υποπαραγράφου 3 της υποπαραγράφου Ι.2 της παραγράφου Ι’»
2. Κατά την αληθή έννοια των διατάξεων του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης 4 της υποπαραγράφου Ι.1, της παραγράφου Ι΄ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 (Α΄ 107), η εγγυητική επιστολή συνυποβάλλεται στον διαχειριστή με την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.
3. Άδειες εγκατάστασης για σταθμούς του άρθρου 3 του ν. 3468/2006, η ισχύς των οποίων έχει λήξει πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος και έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, και μετά την ισχύ του ν. 3851/2010, σχετικά αιτήματα για παράτασή τους ή για έκδοση νέας άδειας εγκατάστασης για τον ίδιο σταθμό και εκκρεμούν κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος, αναβιώνουν από την ημερομηνία λήξης τους και για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, μετά από σχετικό αίτημα του ενδιαφερομένου. Εντός του ανωτέρω διαστήματος των έξι μηνών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτημα παράτασης βάσει των διατάξεων της περίπτωσης α’ της υποπαραγράφου α.1’ της παραγράφου 10 του άρθρου 8 του ν. 3468/2006, προσκομίζοντας τα κατά περίπτωση απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή. Η ισχύς της παράτασης του προηγούμενου εδαφίου άρχεται από την ημερομηνία παρέλευσης του ανωτέρω διαστήματος των έξι (6) μηνών.
4. Στους φορείς έργων για τα οποία έχει χορηγηθεί ήδη παράταση άδειας εγκατάστασης στη βάση του προϊσχύοντος νομοθετικού πλαισίου, η οποία είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος, δίνεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος εντός χρονικού διαστήματος έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος και εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος της άδειας, προκειμένου να υπαχθούν στις διατάξεις της περίπτωσης α’ της υποπαραγράφου α.1’ της παραγράφου 10 του άρθρου 8 του ν. 3468/2006, προσκομίζοντας τα κατά περίπτωση απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή. Στην περίπτωση αυτή, η ημερομηνία έναρξης ισχύος της παράτασης της περίπτωσης α) του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 10 του άρθρου 8 του ν. 3468/2006, άρχεται από την ημερομηνία παρέλευσης του ανωτέρω διαστήματος των έξι (6) μηνών.
5. Μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του ν.2244/1994 (Α’ 168), που καθορίζει τους ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς και τις αποστάσεις από τα όρια οικισμών για την εγκατάσταση των μικρών ανεμογεννητριών, εφαρμόζονται οι ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης των άρθρων 1, 4 και 7 του από 24.05.1985 προεδρικού διατάγματος, που δημοσιεύθηκε στις 31.05.1985 (Δ’ 270), καθώς και ειδικές αποστάσεις από τα όρια οικισμών των διατάξεων του άρθρου 4 του ίδιου προεδρικού διατάγματος και των διατάξεων του άρθρου 7 του από 24.04.1985 προεδρικού διατάγματος που δημοσιεύθηκε στις 3.5.1985 (Δ’ 181). Ειδικότερα εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις του από 31.03.1987 ΠΔ (Δ΄303) για τις περιοχές της επικράτειας που το διάταγμα αυτό βρίσκει εφαρμογή.
6. Η αδειοδότηση σταθμών μικρών ανεμογεννητριών, για τους οποίους έχουν χορηγηθεί προσφορές σύνδεσης μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, συνεχίζεται χωρίς εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4  του παρόντος.
7. Οι διατάξεις της υποπαραγράφου 1 της παραγράφου Ι.2 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄222), δεν εφαρμόζονται για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΣΗΘΥΑ που κάνουν χρήση φυσικού αερίου και διαθέτουν την παραγόμενη θερμική ενέργεια μέσω δικτύου τηλεθέρμανσης πόλεων.
8. Κατά την αληθή έννοια των διατάξεων της υποπαραγράφου 1 της υποπαραγράφου Ι.2 της παραγράφου Ι του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α΄ 222) ως παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ νοούνται και οι αυτοπαραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, όπως αυτοί ορίζονται στην περίπτωση 6 του άρθρου 2 του ν. 3468/2006.
9. Η ΡΑΕ, μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος κατά τις διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 4001/2011 και τη θέσπιση του Κώδικα Διαχείρισης Ηλεκτρικών Συστημάτων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών κατά το άρθρο 130 του ίδιου νόμου, καθορίζει με την απόφαση της παραγράφου 2 του άρθρου 56 του ν. 4001/2011, τη μεθοδολογία για τον υπολογισμό του ανταλλάγματος που οφείλεται στους δικαιούχους που παρέχουν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που καθορίζονται με την υπ’ αριθμόν ΠΔ5/ΗΛ/Φ1Β/12924/13.6.2007 (Β΄ 1040) απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, όπως ισχύει. Ειδικότερα για την περίπτωση της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της ως άνω υπουργικής απόφασης, η μεθοδολογία αφορά το αντάλλαγμα που οφείλεται από 01.01.2012.
10. Οι συμβάσεις που προβλέπονται στην περίπτωση ζ’ της παρ. 2 του άρθρου 129 του ν. 4001/2011 οι οποίες αφορούν τις συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. με τους παραγωγούς από συμβατικές μονάδες και τους προμηθευτές στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, συνάπτονται εντός εξήντα (60) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, κατόπιν έγκρισής τους από τη ΡΑΕ και ισχύουν για το χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου2013 μέχρι τη δημοσίευση του Κώδικα Διαχείρισης Ηλεκτρικών Συστημάτων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Για το σκοπό αυτό, εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος, υποβάλλεται στη ΡΑΕ σχέδιο των συμβάσεων αυτών από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. το οποίο έχει διαμορφωθεί με τη συνδρομή των αντισυμβαλλομένων. Το ύψος των δαπανών της δραστηριότητας της παραγωγής από συμβατικές μονάδες, βάσει των συμβάσεων αυτών, ελέγχεται από τη ΡΑΕ και αναγνωρίζεται απολογιστικά, κατά τον καθορισμό του ανταλλάγματος που οφείλεται για την παροχή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στους καταναλωτές των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, δεν υφίσταται υποχρέωση σύναψης των συμβάσεων που αναφέρονται στα προηγούμενα εδάφια.

Άρθρο 21



Καταργούμενες διατάξεις

1. Η παράγραφος 12 του άρθρου 39 του ν. 4062/2012 (Α’ 70) καταργείται.
2. Το τελευταίο εδάφιο της υποπαραγράφου 1 της υποπαραγράφου Ι.2 της παραγράφου Ι του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α΄ 222) καταργείται.
3. Η περίπτωση γ΄ του πίνακα της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν.3468/2006 καταργείται.
4. Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται τα άρθρα 34-39) του Π.Δ. της 05.09.1935 «Περί Κωδικοποιήσεως των κειμένων διατάξεων «περί Ναξίας Σμύριδος»  (Α΄ 408 αναδημ. Α΄ 429) και κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται ή ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο θέματα, που ρυθμίζονται στο άρθρο 33 του Π.Δ. της 05.09.1935, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 του παρόντος.
5. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 10 του ν. 4001/2011 καταργείται. Στο δεύτερο και στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 10 του ν. 4001/2011 διαγράφεται η λέξη «υπόλοιπα».
6. Το προτελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 41 του ν. 4001/2011 καταργείται.
7. Η υποπερίπτωση α της περίπτωσης Γ της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του ν. 3054/2002 καταργείται και από την υποπερίπτωση β διαγράφεται η αρίθμηση «β.».
8. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 10 του άρθρου 7 του ν. 3054/2002 καταργείται.
9. Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης α της παραγράφου 5 του άρθρου 15 του ν. 3054/2002 καταργείται.
10. Η παράγραφος 5 του άρθρου 20 του νόμου 3054/2002 όπως ισχύει, καταργείται.

Άρθρο 22


Έναρξη ισχύος


Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.

Αθήνα,       Ιουλίου2013


Οι Υπουργοί

Οικονομικών



Ιωάννης Στουρνάρας
Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,


Κωνσταντίνος Χατζηδάκης
Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης


Κυριάκος Μητσοτάκης

Περιβάλλοντος, Ενέργειας
και Κλιματικής Αλλαγής


Ιωάννης Μανιάτης






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου