Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Στηρίξτε Τις Προτάσεις Μας Στο ΥΠΟ Διαβούλευση Νομοσχέδιο.

Συνάδελφοι,

Στην παρούσα φάση το Υπουργείο κινείται προς την κατεύθυνση θέσπισης του Net Metering, το οποίο είναι και μια σημαντική επιτυχία.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 16/4/2013 και ώρα 13:00 με δελτίο τύπου (βλ. http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2378&language=el-GR) το ΥΠΕΚΑ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέσω της Ιστοσελίδας Opengov.gr Σχέδιο Νόμου, στο Άρθρο 10 του οποίου, θεσπίζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός, αφήνοντας τον καθορισμό των λεπτομερειών σε δεύτερη φάση στα πλαίσια Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει ότι:


«Η παραγόμενη ενέργεια από το σταθμό συμψηφίζεται σε κάθε κύκλο καταμέτρησης με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού που τροφοδοτεί ο σταθμός. Τυχόν πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό του προηγούμενου εδαφίου διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Διαχειριστή και γνώμη της Ρ.Α.Ε., καθορίζονται ο τύπος, το περιεχόμενο και η διαδικασία κατάρτισης των συμβάσεων συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια.»

Ουσιαστική διαφορά αποτελεί ότι ο οριζόμενος συμψηφισμός θα γίνεται στα πλαίσια του κύκλου καταμέτρησης (30, 60 ή 120 μέρες ανάλογα το είδος του καταναλωτή) και όχι σε ετήσια βάση.

Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια επηρεάζει σημαντικά τη βιωσιμότητα των μικρών έργων που θα εγκαθίστανται από τους μικρούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέονται στη χαμηλή τάση. Οι μεγάλες καταναλώσεις δεν επηρεάζονται σημαντικά, δεδομένου ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο της ετήσιας κατανάλωσης λόγω έλλειψης χώρων.

Έτσι λοιπόν ο καταναλωτής έχοντας διαστασιολογήσει ένα Φ/Β σύστημα βάσει της ενέργειας που είχε καταναλώσει το προηγούμενο 12μηνο, θα έχει ως αποτέλεσμα  τους χειμερινούς μήνες να καλείται να πληρώσει το έλλειμμα της ενέργειας, ενώ τους θερινούς μήνες θα παρέχει δωρεάν την περίσσια ενέργειας στο δίκτυο. Επίσης εγκυμονεί ο κίνδυνος, οι καταναλωτές να κατασπαταλούν την περίσσια ενέργειας - για να μην την δωρίσουν στο δίκτυο.

Για την επιτυχία του μέτρου, θεωρούμε αναγκαίο να προστεθεί στο σχέδιο το πιο κάτω εδάφιο:


«Ειδικά για τους αυτοπαραγωγούς που συνδέονται στη χαμηλή τάση, ο συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας με την καταναλισκόμενη, συμψηφίζεται σε ετήσια βάση, πιστώνοντας το πλεόνασμα της ενέργειας που προκύπτει από κάθε κύκλο καταμέτρησης στον επόμενο κύκλο.»

Η προσθήκη του πιο πάνω εδαφίου είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των μικρών έργων και κατ' επέκταση για την επιτυχία του μέτρου εξασφαλίζοντας ότι:

Θα ωφεληθούν ουσιαστικά οι οικιακοί καταναλωτές, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγρότες αφού μπορούν πια να καλύψουν το σύνολο της ετήσιας κατανάλωσης με ένα σύστημα ΑΠΕ.
Εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στα πλαίσια μιας ομαλής και βιώσιμης ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα.

Ως εκ τούτου θα θέλαμε την υποστήριξή σας.

Για όσους συμφωνούν με την πρότασή μας, θα θέλαμε να επισκεφτείτε το site διαβούλευσης (βλ. http://www.opengov.gr/minenv/?p=4861) και να συμπληρώσετε το πολύτιμο σχόλιό σας.

Η διαβούλευση λήγει την Παρασκευή 19/04 και ώρα 15:00.

Όλα τα σχόλια θα ληφθούν υπόψη του ΥΠΕΚΑ και θα επηρεάσουν την τελική μορφή του νόμου.


Γραφείο Τύπου
Σύνδεσμος "ΗΛΙΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου