Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Συμπεράσματα από την 6η Ecotec.

Την Κυριακή 21 Απριλίου ολοκληρώθηκε η 6η διεθνής έκθεση Ecotec.

Από νωρίς, καιρό πριν την έναρξη της, η επιτυχής διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης αποτελούσε στοίχημα. Οι οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας γενικότερα σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας & των ΑΠΕ ειδικότερα, είχαν δημιουργήσει το δυσμενέστερο δυνατό κλίμα για τη διοργάνωση.

Το B2Green που βρέθηκε εκεί, όλες τις ημέρες της έκθεσης, άκουσε, είδε, συζήτησε & καταγράφει το προφίλ της τελευταίας έκθεσης:



Εκθέτες

Οι εκθέτες ήταν σίγουρα λιγότεροι από κάθε άλλη φορά, γεγονός εν πολλοίς αναμενόμενο. Η γενικευμένη οικονομική κατάσταση αλλά & οι ιδιαιτερότητες του κλάδου, οδήγησαν πολλούς "παλιούς" εκθέτες σε αποχή, ενώ αρκετοί από τους συμμετέχοντες, προτίμησαν λιγότερο μεγάλα & εντυπωσιακά περίπτερα απ' ότι στο παρελθόν. Συνολικά, οι εκθέτες – αν & δεν ήταν λίγοι - ήταν λίγο λιγότεροι από 100, αλλά ο συνολικός χώρος που κατέλαβαν τα περίπτερα τους ήταν σημαντικά μικρότερος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Προσέλευση επισκεπτών

Η προσέλευση επισκεπτών στη φετινή έκθεση, αν & μικρότερη από άλλες χρονιές, ήταν ικανοποιητική. Σαφώς, στις δύο εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα (Domicatec & Ελληνικό Αλουμίνιο), η προσέλευση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη. Όμως, οι λιγότεροι σε πλήθος εκθέτες, σε συνδυασμό με τη σχετικά καλή προσέλευση κοινού, λειτούργησε θετικά, τόσο για τους "τολμηρούς" επιχειρηματίες που συμμετείχαν, όσο & για τους επισκέπτες, όπου χωρίς πίεση χρόνου, μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ποιοτικότερα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως οι περισσότεροι επισκέπτες ήταν γνώστες & ενημερωμένοι στα θέματα που τους ενδιέφεραν, οπότε & στην πλειοψηφία τους, οι επαφές που έγιναν & οι συζητήσεις που διεξήχθησαν ήταν ουσιαστικές.

Κυρίαρχα θέματα

Σίγουρα, το κυρίαρχο θέμα σε όλες σχεδόν τις συζητήσεις ήταν το νέο νομοσχέδιο των ΑΠΕ. Από εκεί & πέρα, τα θέματα επικεντρώθηκαν στο net metering, το οποίο συζητήθηκε & στην ημερίδα του Συνδέσμου «Ήλιος», καθώς επίσης & στις επιδοτήσεις των αυτοπαραγωγών από το ΕΣΠΑ. Κατά τα λοιπά, η βιομάζα έδειξε πως ενδιαφέρει ολοένα & περισσότερους, ενώ οι μικρές ανεμογεννήτριες μοιάζουν να έχουν μείνει πίσω, λόγω χρόνιας αναμονής της αδειοδότησής τους.

Συμπεράσματα

Κάτω από τις συνθήκες που διεξήχθη η τελευταία Ecotec & συνυπολογίζοντας τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, η έκθεση δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως αποτυχημένη. Όμως, κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά, ποιο θα είναι το μέλλον της. Ίσως, παράλληλα με τις παραδοσιακές εκθέσεις (που αναμφισβήτητα, είναι καλό να συνεχίσουν να υπάρχουν), να έχει έρθει η ώρα & για νέες, οικονομικότερες ιδέες & λύσεις, μέσα από τις οποίες μπορούν να έρθουν σε επαφή οι επαγγελματίες του χώρου με τους ενδιαφερόμενους. Το μέλλον θα δείξει.

(ΠΗΓΗ: B2Green)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου