Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

New Deal – Μέρος δεύτερο

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του πολυσυζητημένου New Deal, ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ ξεκίνησε μια συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης όλων των πολιτικών φορέων, ζητώντας τεκμηριωμένα την απόσυρση των διατάξεων που αναφέρονται στα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά. 

Νοιώθουμε την υποχρέωση να αναφερθούμε στη στάση της ηγεσίας του ΣΠΕΦ, που εξ’ αρχής στήριξε σθεναρά το κούρεμα των οικιακών φωτοβολταϊκών, παρέχοντας άλλοθι στους πολιτικούς εκπροσώπους να μιλούν για διάσπαση. Μια διάσπαση που επέτρεψε την αμφισβήτηση του αυτονόητου και του δικαίου και τη ψήφιση των γνωστών ρυθμίσεων.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται η ηγεσία του ΣΠΕΦ, η ηγεσία της χώρας και οι βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο, είναι, ότι δημιουργείται ένα επικίνδυνο και μοναδικό προηγούμενο, για το πως μια χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει τους πολίτες της. Ποιός θα επενδύσει στην Ελλάδα, όταν όλα μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Αντιθέτως, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής γνωμοδότησε το αυτονόητο. Ότι οι ρυθμίσεις συνιστούν «επέμβαση του νομοθέτη σε υφιστάμενες συμβατικές σχέσεις, η οποία θα πρέπει να ελεγχθεί αν συνάδει προς την αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων (ΑΚ 361), ως ειδικότερης εκδήλωσης της αρχής της οικονομικής και επιχειρηματικής ελευθερίας (άρθρο 5 παρ. 1 Συντ.)». 

Στην ίδια γνωμοδότηση αναφέρει, ότι «νομοθετική ρύθμιση η οποία παρεμβαίνει σε συμβατική σχέση για λόγους προστασίας της εθνικής οικονομίας, εισάγοντας ακόµη και βλαπτική μεταβολή της για το ένα μέρος, συνιστά, κατά την κρίση του Αρείου Πάγου, εξαιρετικό δίκαιο»,  προσθέτοντας ότι «ζήτημα ανακύπτει και ως προς την εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς θίγονται δικαιώματα «περιουσιακής φύσεως» και κεκτημένα «οικονομικά συμφέροντα» των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.»

Ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ από την πρώτη στιγμή δημιούργησε στην ιστοσελίδα του www.syndesmosilios.gr μια εφαρμογή καταγραφής όλων των ιδιοκτητών οικιακών φωτοβολταϊκών, που ενδιαφέρονται να υπερασπισθούν τα δικαιώματα τους με κάθε νόμιμο τρόπο. Δυο μόλις εβδομάδες μετά, πάνω από 1.800 ενδιαφερόμενοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, ενώ καθημερινά καταχωρούν τα στοιχεία τους 60 έως 80 νέοι ενδιαφερόμενοι.

Τους ενημερώνουμε, ότι ο Σύνδεσμος ήδη εργάζεται για τη χάραξη στρατηγικής και τον καθορισμό συγκεκριμένων νομικών ενεργειών που μπορούν να γίνουν με βάση το εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Καλούμε όλους τους υπόλοιπους οργανωμένους φορείς ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειες μας.

Την ίδια στιγμή, καλούμε την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να τηρήσει άμεσα τη δέσμευση της για έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για το net metering αμέσως μετά τη ψήφιση του New Deal

Έχουν ήδη περάσει 12 μήνες από την αρχική διαβούλευση και παρά το γεγονός ότι έχει ζητηθεί η κοινοποίηση της έκθεσης της σχετικής ομάδας εργασίας από το ΥΠΕΚΑ, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. 

Η ανάγκη της χώρας για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, δεν επιτρέπει άλλες αναβολές και καθυστερήσεις.

Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ
Η Διοικούσα Επιτροπή

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κε Χαραλαμπίδη ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας.

      Παρακαλούμε λόγω του ότι υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα, στείλτε ξανά τα ερωτήματά σας στο mail (info@syndesmosilios.gr) και θα λάβετε απαντήσεις.

      Διαγραφή