Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ


Πράσινο φως για την άρση του «μπλόκου» για τα οικιακά φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο, έδωσε χθες η ολομέλεια της ΡΑΕ. Η ανεξάρτητη αρχή είχε στα χέρια της τα λεπτομερέστερα στοιχεία που ζήτησε από το διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ, βάσει των οποίων η εικόνα στο δίκτυο της Πελοποννήσου επιτρέπει την άρση της απαγόρευσης. Θυμίζουμε ότι είναι η τρίτη φορά που έρχεται προς συζήτηση το θέμα στην ολομέλεια, με τις δύο προηγούμενες η απόφαση να είναι απορριπτική.
Σημειώνεται πάντως ότι τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν άφηναν και ιδιαίτερα περιθώρια για διαφορετική απόφαση : το σύνολο εγκαταστάσεων σε στέγες που υπάγονται στο σχετικό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ δεν ξεπερνά τα 4 Μεγαβάτ, όταν το όριο βάσει του οποίου κηρύχθηκε ο κορεσμός είναι 1900 MW . Από αυτά τα 1900 MW, που θεωρητικά είναι το όριο που αντέχει η Πελοπόννησος, τα έργα που βρίσκονται πραγματικά σε λειτουργία είναι περίπου 450MW δηλαδή περίπου το 30%.
Θυμίζουμε ότι το θέμα της άρσης του κορεσμού για τα οικιακά στην Πελοπόννησο είχε τεθεί τόσο από βουλευτές της περιοχής, όσο και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής στην Πελοπόννησο. Και αυτό γιατί το μπλοκάρισμα των στεγών είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, και μεγάλος αριθμός εργαζομένων βρισκόταν αντιμέτωπος με το φάσμα της ανεργίας.
Κορεσμοί
Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ έχει καταθέσει στον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπαγεωργίου δέσμη προτάσεων για τον εξορθολογισμό της υφιστάμενης διαδικασίας αδειοδότησης σε περιοχές, όπως η Πελοπόννησος, όπου θεωρούνται σήμερα ότι έχουν κορεσμένο δίκτυο λόγω δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου. Εάν υιοθετηθούν οι προτάσεις αυτές, τότε θα αρθεί, για κάποιο τουλάχιστον διάστημα, ο κορεσμός για το σύνολο των επενδύσεων ΑΠΕ και όχι μόνον για τα οικιακά φωτοβολταϊκά.
Οι προτάσεις της ΡΑΕ περιλαμβάνουν το ξεκαθάρισμα των ανενεργών αδειών, η θέσπιση διαδικασίας εγγυοδοσίας από τους υποψήφιους επενδυτές στη φάση της δέσμευσης του ηλεκτρικού χώρου (δηλαδή πριν τη χορήγηση δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης) και η μείωση της χρονικής προθεσμίας που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές, από τη στιγμή που θα πάρουν όρους σύνδεσης μέχρι να κατασκευάσουν το έργο. Η προθεσμία αυτή είναι σήμερα τέσσερα χρόνια για τα αιολικά πάρκα και 18 μήνες για τα φωτοβολταϊκά.
Η πρόταση της ΡΑΕ περιλαμβάνει και ειδικές ρυθμίσεις για τις περιοχές που έχουν ήδη κηρυχθεί «κορεσμένες», όπως η Πελοπόννησος, και για εκείνες που προσεγγίζουν το σχετικό όριο, όπως η Θράκη και η Νότια Εύβοια. Με την εφαρμογή της εγγυοδοσίας εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν περί τα 1000 MW. Επιπρόσθετα εξετάζεται να χορηγηθεί για ώριμα έργα «κατ’ εξαίρεση» οριστική προσφορά σύνδεσης η ισχύς της οποίας θα παύει εάν δεν τηρηθούν οι όροι που θα τίθενται. 

ΠΗΓΗ:energypress



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου